KOPENHAGEN - Aan het begin van de vrijdagavond maakt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Kopenhagen bekend welke stad in 2016 de Olympische Spelen mag organiseren. De vier kandidaten zijn Chicago, Rio de Janeiro, Tokio en Madrid.

Chicago is een voorname kanshebber, niet in het minst omdat de Amerikaanse president Barack Obama in de Deense hoofdstad het 'bid' van de stad komt toelichten.

In het verleden bleek het IOC gevoelig voor de aanwezigheid van grote persoonlijkheden uit de politiek.

Rio de Janeiro kreeg van de evaluatiecommissie van het IOC de beste beoordeling. Het zou voor de eerste keer zijn dat de Spelen in Zuid-Amerika worden gehouden.

Financieel

Nadeel voor Rio is mogelijk dat twee jaar eerder, in 2014, het WK voetbal al plaatsvindt in Brazilië. Kan het land dit alles, ook financieel, opbrengen? Madrid heeft ook een nadeel.

In 2012 worden de Olympische Spelen namelijk al in een andere Europese stad gehouden, Londen. Tokio is ook niet direct favoriet, omdat het een wat mindere beoordeling van de evaluatiecommissie kreeg.

Onder de ruim honderd IOC-leden die hun stem uitbrengen, bevinden zich twee Nederlanders: Anton Geesink en prins Willem-Alexander.