BRUSSEL - Ajax mag het zich aanrekenen dat het donderdagavond in de Europa League niet bij Anderlecht heeft gewonnen.

De Amsterdamse club had verreweg het beste van het spel en kwam in de 72e minuut ook verdiend op voorsprong door een treffer van invaller Dennis Rommedahl.

Ajax stond in de slotfase echter nog toe dat Anderlecht met tien man - Jelle van Damme kreeg rood - alsnog langszij kwam (1-1).

Ajax had binnen zeventien minuten eigenlijk al ruim afstand moeten nemen. Uitgerekend Luis Suarez, al goed voor veertien treffers dit seizoen, kreeg al snel in de wedstrijd drie riante mogelijkheden om de score te openen.

Sare

Bakary Sare haalde in de elfde minuut een inzet van Suarez van de lijn. De aanvoerder van Ajax kopte in de veertiende minuut op aangeven van Gregory van der Wiel over. Suarez miste in de zeventiende minuut ook nog eens alleen voor doelman Silvio Potro.

Anderlecht vertrouwde op de speelwijze die in de eerste groepswedstrijd van de Europa League bij Dinamo Zagreb (0-2) succes opleverde. De koploper van de Belgische competitie begon ook voor eigen publiek met drie centrumverdedigers en twee backs.

Stekelenburg

Anderlecht miste door de behoudende spelopvatting stootkracht voorin. Doelman Maarten Stekelenburg kwam voor rust dan ook nauwelijks in gevaar. Jelle van Damme, oud-speler van Ajax, kopte in de twintigste minuut over.

Stekelenburg moest even later nog voorkomen dat Romelu Lukaku, een pas 16-jarige reus met schoenmaat 49, scoorde.

Pantelic

Bij Ajax begon Marko Pantelic voor het eerst in de basisformatie. De van Hertha BSC overgekomen centrumspits kreeg de voorkeur boven Dario Cvitanich.

De Serviër was voortdurend aanspeelbaar en bracht veel rust in het aanvalsspel van zijn nieuwe club. Hij miste af en toe nog wel een beetje snelheid. Grote vraag is of dat de komende weken verandert als hij meer wedstrijdritme krijgt.

Rommedahl

Trainer Martin Jol bracht vlak na rust Dennis Rommedahl voor Kennedy Bakircioglü, in de eerste helft de grootste dissonant bij Ajax. De Deense invaller, vaak verguisd in Amsterdam, drukte het enorme veldoverwicht van zijn ploeg ook in een doelpunt uit.

Hij schoot in de 58e minuut van dichtbij raak, na een afgemeten voorzet van Suarez. Ajax kreeg even later nog een beter uitzicht op de zege omdat Van Damme de rode kaart kreeg. De verdediger ging verhaal halen bij Demy de Zeeuw en duwde de middenvelder van Ajax tegen de grond.

Anderlecht leek geslagen maar werd gered door Jonathan Legear. De invaller vond eerst nog een keer Stekelenburg op zijn weg, maar schoot in 85e minuut wel raak (1-1).

Ajax speelt gelijk