EINDHOVEN - Met tenminste één helft lang zeer goed spel heeft PSV zijn eerste zege in de groepsfase van de Europa League behaald. In Eindhoven werd het Roemeense CFR 1907 Cluj donderdag verslagen, 1-0.

De kansen voor PSV om verder te komen zijn daardoor aanzienlijk gestegen.

Al na negen minuten kwam PSV op voorsprong. Otman Bakkal kopte raak uit een voorzet van Balazs Dzsudzsak. Opnieuw toonde de middenvelder daarmee zijn effectiviteit. In de competitie scoorde hij al vijf keer.

Oppermachtig

PSV was in het eerste deel oppermachtig en kreeg vele kansen. Vrijwel allemaal werden ze ingeleid door Dzsudzsak, de Hongaarse parel met de gouden assist. Ruttens formatie profiteerde er echter te weinig van.

Ola Toivonen, op de plaats van de geblesseerde Danny Koevermans, presteerde het in ideale positie naast te koppen. Danko Lazovic, bijzonder actief, raakte de paal. Ibrahim Afellay schoot uit de tweede lijn net naast.

Afellay

Desondanks toonde PSV opnieuw aan 'groeiende' te zijn. Steeds meer zet Rutten het elftal naar zijn hand. Afellay wordt steeds beter in zijn nieuwe rol, aanmerkelijk minder aanvallend dan voorheen. Orlando Engelaar is de controleur.

Bakkal is voor de tweede keer onder leiding van Rutten doorgebroken, nadat hij dat in een eerdere fase van zijn loopbaan al eens bij FC Twente had gedaan. De drie middenvelders laten de bal snel en adequaat rondgaan, zoals de trainer dat graag ziet, totdat de ruimte ontstaat om een kans uit te spelen.

Koevermans

Bakkal is een speler die vorig jaar vooral op de bank zat in Eindhoven. Voor Lazovic, Pieters en Francisco Rodriguez geldt hetzelfde. Normaal gesproken had de al min of meer afgeschreven Koevermans ook meegedaan.

Rutten toont daarmee aan dat er geen reeks van nieuwe aankopen nodig is om een nieuw elftal te formeren. Kijken naar de kwaliteit van datgene wat je hebt, helpt ook.

Ongeslagen

PSV is op alle fronten nog ongeslagen. In de Europa League, inclusief de kwalificatie, won het inmiddels vijf van de zes wedstrijden.

Alleen bij Sparta Praag, ook in de groepsfase, werd gelijkgespeeld (2-2). Het doel, tenminste 'overwinteren' in Europa, komt daardoor dichterbij.

Kans

Meteen na de hervatting kreeg PSV opnieuw een grote kans verder uit te lopen. Bakkal miste die, na een pass van Lazovic. Daarna vervlakte het spel van de Brabanders enigszins.

Zowaar kreeg Cluj aardige mogelijkheden. Tot drie keer toe moest Andreas Isaksson in het Eindhovense doel handelend optreden. Daarmee voorkwam hij belangrijk puntenverlies.