ENSCHEDE - FC Twente heeft de goede start in de groepsfase van de Europa League donderdag geen mooi vervolg kunnen geven.

De Enschedeërs kwamen twee weken na de verrassende zege op Fenerbahçe (1-2) in eigen stadion niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen het Roemeense Steaua Boekarest. Twente blijft met vier punten uit twee wedstrijden wel koploper in groep H.

Het knappe resultaat in Istanbul en de gedeelde koppositie in de eredivisie hebben ervoor gezorgd dat het verwachtingspatroon bij Twente is veranderd.

De teleurstelling bij de supporters van de Tukkers na afloop van het duel tegen Steaua was in dat opzicht veelzeggend.

Constant

FC Twente bleek tegen de Roemenen echter nog niet zover te zijn om elke wedstrijd weer, in de competitie en in Europa, op een constant niveau te kunnen presteren.

De eerste twintig minuten had de thuisclub een veldoverwicht en zorgde Kenneth Perez met een schot van afstand voor gevaar. Daarna nam Steaua het initiatief over. Dat kwam mede doordat de thuisclub slordig speelde en er niet in slaagde de bal lang in bezit te houden.

Kapetanos

Steaua kreeg in het tweede gedeelte van de tweede helft enkele scoringsmogelijkheden. Aanvaller Pantelis Kapetanos verscheen twee keer vrij voor doelman Sander Boschker, maar trof geen doel.

Ook pogingen van afstand, van Janos Szekely en Banel Nicolita, hadden geen succes. Twente stelde daar één kans tegenover. Blaise N'Kufo schoot de bal in de voorlaatste minuut niet goed in.

Gevaarlijk

Ook na rust was Steaua het gevaarlijkst. Na een klein uur spelen leken de Roemenen op voorsprong te komen, maar Bogdan Stancu faalde tot twee keer toe in kansrijke positie. Eerst redde Boschker, in de rebound schoot Stancu over.

Kort na dat moment greep trainer Steve McClaren in. Theo Janssen en Bernard Parker vervingen Cheick Tioté en Kenneth Perez. Janssen kreeg zaterdag in de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo nog de voorkeur boven Tioté. Verder liet McClaren zijn basisteam ongewijzigd.

Wissels

De wissels hadden effect. Twente kreeg eindelijk de overhand en er kwamen kansen. De grootste mogelijkheid was voor N'Kufo, kort voor tijd. De Zwitserse spits wist doelman Robinson Zapata van dichtbij echter niet te passeren.