LODZ - De Nederlandse volleybalsters hebben donderdag op het Europees kampioenschap in een zinderende wedstrijd Rusland met 3-2 (25-19 19-25 23-25 25-19 15-12) verslagen.

Nederland was al zeker van de halve finales, maar wilde wraak op Rusland voor de kansloze 3-0-nederlaag enkele weken geleden in de finaleronde van de World Grand Prix. Donderdagavond wordt bekend wie de tegenstander van Nederland is in de halve finales.

Het Poolse publiek, dat belang had bij Nederlandse winst, kreeg uiterst spannende rally's te zien met Manon Flier en de Russische Ekaterina Gamova in de hoofdrol. Nederland kon de eerste set betrekkelijk eenvoudig naar zich toetrekken.

Snoeihard

Daarin sloeg Flier op 18-17 een snoeiharde ace. Het luidde de beslissende uitloop naar 21-17 in. Rusland kwam nog even terug, maar op 24-17 mocht Debby Stam het op een setup van notabene Flier afmaken.

In de tweede set begon de 'one-woman-show' van de 2,02 meter lange Gamova. Ze boog vrijwel in haar eentje de 9-7 voor Nederland om in 9-15 voor Rusland.

Heel even stokte de rode aanvalsmachine, mede dankzij een geslaagde middenaanval van invalster Francien Huurman, maar daarna kon Rusland toch vrij eenvoudig uitlopen. Vier setpunten werden nog afgewend, maar bij 19-25 was het gedaan.

Spanning

De spanning kwam weer terug in de derde set. Nederland ging weer beter serveren, waardoor Gamova nagenoeg wegviel. Toch kwam Rusland bij 20-24 op het eerste setpunt.

Weer kon Oranje er drie weerstaan, maar een mislukte middenaanval bracht Rusland alsnog de setzege. In het vierde bedrijf stond het team van bondscoach Avital Selinger consequent op voorsprong.

Geholpen door duizenden uitzinnige Poolse fans vocht Nederland zich terug in de wedstrijd: 25-19. De beslissende set kon alle kanten uit, lang ging het gelijk op. Nederland, met een uitblinkende Flier, had uiteindelijk de zenuwen het beste in bedwang: 15-12.

Polen

De volleybalsters zijn zaterdag in de halve finales van het Europees kampioenschap aan gastland Polen gekoppeld. Dat bleek donderdagavond na de loting. De wedstrijd in de Atlas Arena in Lodz begint om 17.00 uur. Titelverdediger Italië speelt om 20.00 uur tegen Duitsland in de andere halve finale.

Nederland was in de eerste groepsfase van het toernooi nog met 3-0 te sterk voor Polen.