NEWCASTLE - NAC Breda maakte woensdag in Newcastle kennis met een andere wereld. Zondag waren de Bredanaars in de competitie nog te sterk voor Ajax, drie dagen later bezorgden het redelijk volgelopen St James' Park en de wetenschap dat een kleine 4000 fans waren meegereisd de ploeg van coach Lokhoff de bibbers. Newcastle United profiteerde dankbaar: 5-0.

Dertig jaar had Breda gewacht op een nieuw Europees avontuur. Woensdag in Newcastle was het eindelijk weer zo ver, maar zicht op een vervolg in deze jaargang van de UEFA-beker heeft NAC na de fikse afstraffing niet. Een half uur hielden de Bredanaars stand in het indrukwekkende St James' Park. Toen maakte Bellamy met twee goals aan alle illusies een einde. Bramble was na de pauze trefzeker. Shearer en invaller Ambrose bezorgden de thuisploeg een monsterscore.

Eén scorer

De treffers werden door Bobby Robson hartelijk begroet. Zijn ploeg draait tot dusverre in de Premier League een beroerd seizoen met twee nederlagen en drie gelijke spelen. Daarbij was Newcastle United volledig afhankelijk van spits en boegbeeld Alan Shearer die de totale productie - vijf goals - voor zijn rekening had genomen. "Het wordt tijd dat andere spelers het doel eens vinden", verzuchtte de grijze coach een dag voor het treffen met NAC. Een etmaal later kreeg "Sir Bobby" zijn zin.

NAC-trainer Lokhoff had zijn ploeg noodgedwongen op een plaats moeten wijzigen ten opzichte van het team dat zondag Ajax bij vlagen had weggespeeld. Ajax-huurling Boukhari was niet speelgerechtigd. In zijn plaats kwam Engelaar, die met Slot, Diba, Seedorf en Petö het vijfmans middenveld vormde achter de eenzame spits Elmander.

Goede start

NAC kwam de gevreesde openingsfase zonder al te veel problemen door. Het gevaar school in de voorzetten en hoekschoppen van Robert, die de ballen telkens vanaf rechts met zijn linkervoet liet indraaien. Eenmaal moest NAC-doelman Babos gestrekt voor een inzet van zijn eigen verdediger Penders, Bellamy gaf in de 26e minuut een eerste waarschuwing waarop Babos eveneens een antwoord had. Niets aan de hand voor NAC, zo leek het. De Bredase fans, de hele dag al nadrukkelijk aanwezig, bouwden hun feestje en droomden al van een spannende return over drie weken in Breda.

Tien minuten later was van die dromen weinig over. Eerst werd Bellamy met het hoofd door Shearer vrij voor Babos bracht. De daaropvolgende lob was beheerst. De international van Wales kreeg meteen de geest, toonde even wat staaltjes techniek en schoot even later uit een voorzet van Robert, ditmaal vanaf links, zijn tweede treffer binnen. De enige serieuze kans voor NAC viel vijf minuten voor rust toen Elmander door Penders vrij voor doelman Given werd gezet. De Zweed faalde oog in oog met de Ierse international.

Naar achteren

Ook na rust bleef Elmander de eenzame en niet bereikte spits en werd NAC naar achteren gedrukt. Bellamy raakte de lat, in de 59e minuut kopte verdediger Bramble raak uit een corner van Robert. Lokhoff wisselde Slot voor Koning, Boussaboun kwam Diba aflossen maar het hielp niets. Shearer maakte uit een vrije trap het Bredase leed alleen maar groter. Invaller Ambrose zorgde uiteindelijk voor de pijnlijke eindscore.