UTRECHT - Met de twaalfde man veilig opgeborgen in een schaatshal even verderop was het voor FC Utrecht woensdagavond moeilijk op eigen veld MSK Zilina te overmeesteren. De worsteling in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker in een leeg Galgenwaard tegen de Slowaken leverde nog net een overwinning van -0 op. Die kreeg pas kort voor het einde gestalte.

Hoewel het voetballen zonder publiek ook in Nederland al lange tijd geen unicum meer is, blijft het een vreemd fenomeen. Hoe blijf je 'scherp' in de ambiance van een training? Lapmiddelen, zoals luidsprekers buiten het stadion die het geluid van in de Vechtsebanen verzamelde harde kern moesten overbrengen, kwamen niet of nauwelijks over. Langs de lijn moest coach Foeke Booy zijn manschappen gewoon luidruchtig bij de les houden. Dat was nog een hele klus.

Verhit

Iets meer dan tweehonderd mensen waren verzameld in het stadion, waar de gemoederen nog wel eens flink verhit willen raken. Het was de straf voor ongeregeldheden vorig seizoen in de beginfase van hetzelfde toernooi, tegen Legia Warschau. De financiële schade was onafwendbaar, de sportieve diende zo beperkt mogelijk te worden gehouden.

Alleen het idee dat men Europees aan het spelen was, kon voor inspiratie zorgen. De tegenstander deed dat niet. MSK Zilinia heeft dit seizoen in de eigen competitie nog niets gepresteerd, miste in Utrecht zijn twee beste spelers en heeft ook nog eens een naam waarvan niemand wakker ligt. Stug was de formatie wel, werken wilden de Slowaken ook.

Moeilijk scoren

FC Utrecht had er maar tegen op te boksen en dat viel niet mee. De formatie van Booy is vooralsnog evenmin een ingespeeld geheel, als gevolg van vertrekkende topspelers (Kuijt, Gluscevic, Wapenaar, Vreven) en een reeks van blessures. Eén van de gevolgen van de tegenslag is dat de club vooralsnog moeilijk scoort dit seizoen.

Booy had het elftal daarom op het hart gedrukt vooral geen gekke dingen te doen, mocht het in de beginfase allemaal niet lukken. In elk geval daaraan hield FC Utrecht zich. De beloning voor het geduld kwam een minuut voor rust. Toen rondde Van de Haar een goed opgezette aanval van De Jong en Zuidam af, 1-0.

Gelijkmaker?

Na de hervatting bleek het weinig vertrouwen te hebben gegeven. De Slowaken namen het initiatief en kregen de betere mogelijkheden. Utrecht had het moeilijk en ongetwijfeld had dat niet alleen met de omgeving te maken. Soms was de gelijkmaker daardoor zelfs dichtbij. Pas enkele minuten voor tijd kwam er meer lucht, door een treffer van Tanghe op aangeven van Bosschaert (2-0).