NIJMEGEN - FC Utrecht is er woensdagavond niet in geslaagd zich naast Ajax op de derde plaats in de eredivisie te nestelen. Het inhaalduel in Nijmegen tegen NEC eindigde in 1-1.

Jacob Lensky opende de score namens de bezoekers, Erton Fejzullahu maakte na rust gelijk.

Hij was ook nog dicht bij de winnende treffer.

De Nijmeegse burgemeester had het risicoduel in augustus verboden omdat na de brede inzet tijdens de Vierdaagse onvoldoende politieagenten beschikbaar waren. Woensdag mocht er wel worden gespeeld.

Sirenes

De spelersbus van FC Utrecht kwam prompt in de file terecht en moest door de motorpolitie met sirenes naar de Goffert worden geloodst. De aftrap was daardoor 'slechts' een kwartier te laat.

NEC leek nog het meeste last te hebben van het oponthoud. Trainer Dwight Lodeweges koos voor bijna hetzelfde elftal dat zondag een wanprestatie leverde tegen Heracles (0-2).

Revanche

Alleen de weer fitte Arek Radomski mocht beginnen in plaats van Rutger Vorm. De wens om revanche te nemen was bij de meeste NEC'ers heilig, de kwaliteit om dat te bewerkstelligen ontbrak.

Dat had zeker ook met FC Utrecht te maken. Ton du Chatinier hield uiteraard vertrouwen in de ploeg die de topper tegen AZ tot een goed einde bracht (1-0), inclusief de jonge vleugelverdediger Mark van der Maarel. De coach van Utrecht werd opnieuw niet teleurgesteld.

De bezoekers voetbalden beter, slimmer en sneller, maar zeker niet briljant. Dat zorgde voor rust wel voor dreiging, maar niet tot grote kansen. Toch was de 0-1 bij rust verdiend.

De Canadese linksback Lensky mocht ongehinderd een half veld oversteken en zijn rush besluiten met een volstrekt houdbaar schot. Doelman Gabor Babos liet de bal evenwel glippen (0-1).

Rust

Lodeweges onderhield zijn spelers stevig in de pauze. Dat leidde tot meer inzet, tempo en opportunisme. Het kwam de sfeer in het stadion zeer ten goede, het niveau van de wedstrijd ook. NEC drong aan en gaf Utrecht bijna onvermijdelijk ruimte.

De nieuwe aanvalslinie met Ricky van Wolfswinkel, Jacob Mulenga en Dries Mertens heeft niets liever.

NEC was tot halverwege de tweede helft alleen gevaarlijk geworden door aan afstandschot van Björn Vleminckx en enkele pogingen van Dominique Kivuvu. International Michel Vorm schrok er niet echt van in het Utrechtse doel.

De 1-1 kwam dan ook vrij verrassend, de volley van Fejzullahu was er niet minder fraai om. Bijna was hij ook nog de 'superman-of-the-match' geworden, maar zijn inzet ging tegen de paal. In de rebound redde Vorm knap.