LODZ - De Nederlandse volleybalsters hebben zich woensdag geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap in het Poolse Lodz.

Ook in de voorlaatste groepswedstrijd tegen België bleef het team van Avital Selinger ongeslagen en zonder setverlies: 3-0 (25-17 25-19 25-20).

Het is de vijfde keer dat Nederland de laatste vier op een Europees titeltoernooi bereikt. De halve finaleplaats betekent ook automatisch deelname aan het volgende EK.

Afwezig

Nederland begon wat afwezig aan de wedstrijd en had zeker in het begin moeite met de Belgische topaanvalster Virgine de Carne, na een ruzie met de bondscoach toch weer teruggekeerd in het nationale team.

België begon elke set met een voorsprong, maar had naast De Carne te weinig kwaliteit om het Oranje ook in de slotfase lastig te maken.

Punten

De eerste drie aanvallen van De Carne leverden direct punten op. Een paar snelle middenaanvallen van Ingrid Visser en een uitstekende servicereeks van Chaïne Staelens, van 14-14 naar 20-14 (inclusief een ace), bracht Nederland de nodige lucht.

Uiteindelijk begon ook de Nederlandse aanvalsmachine te lopen en was het verschil in de slotfase groot: 25-17.

Achterstand

De tweede set begon met maar liefst vijf punten achterstand. In lange rally's vochten de vrouwen van Selinger zich weer terug in de wedstrijd naar 15-15.

Daarna trok Nederland bijna in een keer door naar 25-19. Ook in de laatste set kwam Oranje pas halverwege langszij.

Een uitblinkende Debby Stam en Manon Flier hadden uiteindelijk een groot aandeel in deze setwinst: 25-17

Rusland

Donderdag staat de laatste groepswedstrijd tegen Rusland op het programma. Bij winst eindigt Nederland als eerste in de poule en ontloopt het waarschijnlijk titelverdediger Italië in de halve finales.

De statistieken zijn in het voordeel van de Russinnen, zij wonnen 26 van de 36 onderlinge duels.

De laatste ontmoeting met Rusland, in de finaleronde van de World Grand Prix deze zomer, verloor Nederland met 3-0.