RIJSWIJK - Wielrenner Thomas Dekker is definitief schuldig bevonden aan het gebruik van verboden middelen. De uitslag van de contra-expertise is eveneens positief.

Dit heeft zijn advocaat Hans van Oijen woensdag laten weten.Dekker erkent schuld en wacht nu op sancties. De Noord-Hollander wil na zijn straf zijn loopbaan vervolgen.

Dekker werd op 1 juli, kort voor de start van de Ronde van Frankrijk, door de internationale wielrenunie UCI op de hoogte gebracht van een positieve uitslag.

Op basis van afwijkende bloedwaarden had de UCI een oude urinestaal uit december 2007 opnieuw getest waarbij sporen van epo aangetroffen waren.

Ontslagen

Dekker, die meteen door zijn ploeg Silence-Lotto op non-actief werd gesteld, werd zo de eerste renner die 'retro-positief' werd bevonden.

Bij een eerste controle van de urinestaal was niets verkeerds gevonden, maar bij de hercontrole werden nieuwe door het antidopingbureau Wada uitgeschreven criteria gehanteerd waardoor de renner wel positief was. Na de uitslag van de contra-expertise werd hij woensdag zoals verwacht ontslagen.

Excuses

Dekker, die een schorsing van twee jaar riskeert, zal donderdag reageren. Woensdag liet hij het bij een persverklaring via zijn advocaat. 'Thomas Dekker legt zich neer bij de uitkomst van deze contra-expertise en erkent dat hij een fout heeft gemaakt. 

Hij neemt ter zake volledige verantwoordelijkheid. Thomas Dekker betreurt zijn fout en zal zich, voor zover mogelijk, bij alle betrokkenen verantwoorden en zijn excuses aanbieden.'

Comeback

Dekker reed op een Monegaskische licentie omdat hij officieel in dat land woonachtig was. Die bond bepaalt de strafmaat, waarna de UCI die normaal gesproken overneemt. In de verklaring kondigde advocaat Van Oijen een comeback van de renner aan.

'Dekker wenst terug te keren in het peloton om te bewijzen dat in het verleden behaalde successen geheel los stonden van deze eenmalige fout en dat deze successen slechts een gevolg waren van teaminspanningen, zijn talent en trainen.'

Rasmussen

De positieve plas van Dekker dateert nog uit de tijd dat hij bij Rabobank reed. In hetzelfde jaar werd zijn Deense ploeggenoot Michael Rasmussen uit de Ronde van Frankrijk gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats voor de Tour.

In september van dat jaar maakte het Franse antidopingagentschap AFLD bekend dat Rasmussen vermoedelijk epovariant dynepo had gebruikt maar dat de controlemethoden nog niet dermate betrouwbaar waren dat sancties mogelijk waren.

Dekkers contract bij Rabobank werd halverwege 2008 ontbonden, nadat hij eerst uit de tourselectie was gezet. De bankploeg had bij de UCI navraag gedaan omdat er variabele bloedwaarden waren geconstateerd bij de renner.

Boegbeeld

Ontkend werd dat die de doorslag hadden gegeven bij het vertrek van Dekker die als boegbeeld van de eigen opleiding gold.

De 25-jarige Dekker is, net als zijn voormalig ploeggenoten Rasmussen, de Rus Denis Mentsjov en Michael Boogerd, ook herhaaldelijk genoemd als mogelijk klant van de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. Daar zouden de afgelopen jaren illegale bloedtransfusies hebben plaatsgevonden.