MILAAN - Autocoureur Fernando Alonso maakt in de Formule 1 de overstap van Renault naar Ferrari. De fameuze Italiaanse renstal maakte woensdag bekend dat de Spanjaard een contract zal tekenen van drie jaar.

Hij neemt met ingang van volgend seizoen het stoeltje over van de Fin Kimi Räikkönen.

Alonso veroverde in 2005 en 2006 de wereldtitel in de koningsklasse van de autosport in een Renault.

Het jaar daarop kwam hij uit voor McLaren, maar dat bleek geen vruchtbare samenwerking. In 2008 keerde hij daarom terug naar de Franse renstal.

Räikkönen, die in 2007 voor Ferrari de wereldtitel in de Formule 1 greep, keert vermoedelijk terug naar de Britse renstal McLaren.

Trots

''We zijn trots opnieuw een winnaar te kunnen verwelkomen in ons team. Hij heeft zijn geweldige talent al bewezen met het winnen van twee wereldkampioenschappen'', zei teambaas Stefano Domenicali.

''Fernando is een bijzonder persoon en we zullen er alles aan doen hem een competitieve auto te geven.''

Massa

Alonso wordt ploeggenoot van Felipe Massa, de Braziliaan die voorspoedig herstelt van zijn zware crash twee maanden geleden in Hongarije.

Giancarlo Fisichella, die momenteel Massa vervangt, blijft reserverijder. Ferrari gaf geen details prijs over de financiële aspecten van de deal, maar naar verluidt zal het jaarsalaris van Alonso 25 miljoen euro bedragen.

Debuut

De 28-jarige Alonso, die op 3-jarige leeftijd al een kart bestuurde, maakte in 2001 zijn debuut in de Formule 1 bij Minardi. In 2003 werd hij vaste rijder bij Renault en won hij op 22-jarige leeftijd zijn eerste Grand Prix.

In 2005 reed hij naar zijn eerste wereldtitel met zeven grand-prixzeges. Dat staaltje herhaalde hij een jaar later.

McLaren

De overstap naar McLaren beviel hem slecht. Alonso betichtte de teamleiding ervan 'rookie' Lewis Hamilton te bevoordelen.

De Spanjaard eindigde het WK als derde en leverde ook nog bewijzen aan in het spionageschandaal, dat de Britse renstal op een reusachtige boete van 100 miljoen dollar kwam te staan.

Terugkeer

De terugkeer naar Renault in 2008 leverde aanvankelijk niet het gewenste sportieve succes op. Alonso kon het tempo van Ferrari en McLaren niet bijbenen.

Aan het slot van het jaar won hij toch nog twee Grote Prijzen, waaronder die van Singapore. Afgelopen maand werd duidelijk dat Renault deze race niet eerlijk had gewonnen.

Teambaas Flavio Briatore gaf tweede rijder Nelson Piquet destijds opdracht opzettelijk te crashen, zodat Alonso de race kon winnen.

Akkoord

Alonso gaf woensdag aan dat hij maanden geleden al met Ferrari een akkoord bereikte over de overgang.

''Het contract zou aanvankelijk pas ingaan in 2011, maar de afgelopen weken veranderde de situatie zodanig dat we hebben besloten mijn komst een jaar naar voren te halen'', zei de Spanjaard op zijn website.

''Ik vind het geweldig om een Ferrari-coureur te worden. Dat is een droom voor elke coureur. Mij is het gelukt die droom te laten uitkomen.''