CORDOBA - David Millar heeft woensdag na een indrukwekkende solo de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Schot demarreerde 20 kilometer voor de finish in Cordoba uit het peloton op de enige serieuze klim van die dag, de Alto de San Jeronimo (tweede categorie). Alle verwoede pogingen om de kopman van Cofidis terug te pakken mislukten.

De Spanjaard Isidro Nozal zat in het grote pak dat 40 seconden na Millar arriveerde en behield de gouden leiderstrui. Beste Nederlander was Karsten Kroon op de 14e plaats. De 188,4 kilometer langer etappe werd in hoog tempo afgewerkt, gemiddeld boven de 47 kilometer per uur.

Klok

Tijdritspecialist Millar had tot woensdag weinig succes in deze Vuelta. Hij verloor twee keer in een rit tegen de klok van klassementsleider Nozal van ONCE. Dat er aan zijn vorm niets mankeerde, bleek in de etappe van Granada naar Cordoba. Na zijn ontsnapping op de San Jeronimo opende een kwartet klimmers, onder wie de Deen Michael Rasmussen van Rabobank, vergeefs de jacht op Millar. Het gaatje werd kleiner, maar de Schot had op de top nog altijd 10 seconden voorsprong.

In de gevaarlijke afdaling gooide Millar alle remmen los en nam met duizelingwekkende snelheid weer meer afstand van zijn achtervolgers. Met 36 seconden voorsprong op het groepje Rasmussen kwam hij aan in Cordoba. De Spanjaard Martinez (Euskaltel) werd tweede, zijn landgenoot Oscar Sevilla (Kelme) derde.

WK

De Schot beschouwde zijn overwinning als een goede generale voor het WK in Hamilton op 12 oktober. "Mijn grote doel dit jaar", zei hij. "Deze omgeving is mij op het lijf geschreven. Vandaar dat de etappe een ideale gelegenheid was om me eens goed te testen. Ik ben beter in vorm dan ik had verwacht."

Ploegleider Frans Maassen van Rabobank was wederom zeer te spreken over Rasmussen, die als vijfde eindigde en stevig op de zevende plaats in het algemeen klassement staat. "Hij was de sterkste en gretigste van het groepje dat achter Millar aanging. Jammer dat die andere mannen niet voluit wilden meewerken." De ploegleider gaf Karsten Kroon een pluim: "Rasmussen heeft veel steun aan hem gehad.

Het peloton spurtte uiteindelijk om de zesde plaats. De Duitser Zabel (Telekom) won voor de Amerikaan Fred Rodriquez.