AMSTERDAM - Casey Stoner keert komend weekend terug in de MotoGP tijdens de race in Portugal. Dat heeft het Ducati-team bevestigd. De Australiër miste drie races door gezondheidsklachten.

Stoner, die de Grand Prix' in Tsjechië, de Verenigde Staten en San Marino miste, stond tijdens zijn afwezigheid constant onder de controle van een medisch team.

Ducati meldt dat de doktoren de oorzaak van Stoners klachten nog niet helemaal vast hebben kunnen stellen.

Wel sloten de medici uit dat de de oorsprong ligt in hart en vaat-, long- of neurologische problemen. Ook een virus werd uitgesloten.

Lage bloeddruk

Wel heeft de Australiër last van een lage bloeddruk en bloedarmoede. De doktoren bevestigen dat het erg belangrijk is dat Stoner rust heeft genomen, omdat de klachten anders flink hadden kunnen verergeren.

Ondanks dat hij nu veel fitter is dan voor zijn rustperiode, is de Ducati-coureur nog niet volledig hersteld.

De wereldkampioen van 2007 is blij dat hij er in Estoril weer bij kan zijn. "Ik kijk uit naar dit weekend. Ik ben nog nooit zo lang weggeweest uit de racerij als deze drie wedstrijden."

Noodzaak

"In het verleden heb ik gereden terwijl ik geblesseerd was, zoals eind 2008 met een gebroken pols. Maar nu moest ik echt even stoppen", aldus Stoner tegen Autosport.

"Ik wil de draad graag weer oppakken. De doktoren hebben me wat zouttabletten gegeven tegen mijn bloedarmoede, ik hoop dat het helpt."

"Het zal lastig worden om gelijk weer competitief te zijn. Ik ben er toch een tijdje uitgeweest, mijn spieren zijn wat zwakker geworden. Het duurt wel even voor ik mijn oude niveau weer heb", besluit de Australiër.