RIO DE JANEIRO - Wereldvoetbalbond FIFA heeft het plan om de leeftijdsgrens bij het olympisch voetbaltoernooi te verlagen naar 21 jaar voorlopig uitgesteld.

Tijdens een bijeenkomst in Rio de Janeiro werd dinsdag (lokale tijd) besloten om een werkgroep in te stellen die onderzoek moet doen naar de heikele kwestie. Op 3 december, tijdens de volgende FIFA-vergadering op het Zuid-Afrikaanse Robbeneiland, komt het onderwerp weer ter sprake.

Op dit moment mogen alleen voetballers van 23 jaar of jonger deelnemen aan het olympisch voetbaltoernooi.

Elk team mag wel worden aangevuld met maximaal drie oudere spelers. Tijdens de Spelen van Peking, vorig jaar, weigerden enkele clubs hun jonge topvoetballers af te staan.

Zo wilden Barcelona (Lionel Messi), Werder Bremen (Diego) en Schalke 04 (Rafinha) dat hun olympiagangers gewoon bij de club blijven om daar de voorbereiding op de competitie mee te maken. Bremen en Schalke 04 gingen zelfs naar het sporttribunaal CAS en kregen daar hun gelijk.

Leeftijdsgrens

Om dergelijke toestanden in 2012 te voorkomen, willen de clubs de leeftijdsgrens verlagen naar 21 jaar. De FIFA leek aanvankelijk met dat plan in te stemmen, maar krabbelt nu toch terug.

Mogelijk vreest de voetbalbond dat de sport van het olympische programma verdwijnt, indien alleen nog maar jonge talenten worden afgevaardigd.

Al wilde FIFA-preses Sepp Blatter dat niet toegeven: ''Ik geloof niet dat voetbal dan wordt uitgesloten van de Spelen. Het olympisch comité heeft ook een verantwoording naar de internationale bonden.''

Blatter heeft vrijdag, tijdens het IOC-congres in Kopenhagen, nog overleg met IOC-preses Jacques Rogge over deze kwestie.