ALKMAAR - AZ leek dinsdag op het belangrijkste podium van Europa lang een einde te maken aan een serie teleurstellende resultaten.

De landskampioen stond in de tweede groepswedstrijd in de Champions League lange tijd met 1-0 voor tegen Standard Luik, maar de Belgen kwamen in blessuretijd nog langszij door een treffer van invaller Moussa Traore: 1-1.

Mounir El Hamdaoui had de Alkmaarders aan het begin van de tweede helft op voorsprong gebracht.

Zege

Na vier nederlagen in twee weken tijd snakte de landskampioen tegen Standard Luik naar een zege. Die had AZ ook verdiend, maar een echte beloning voor het bij vlagen aardige spel bleef uit.

Holman

Het doelpunt van Traore in de extra tijd kwam bij AZ aan als een dreun. ''Dit is heel zuur'', stamelde Brett Holman.

''We zijn één moment niet geconcentreerd en dan valt dat doelpunt.'' De late treffer van de Belgen riep herinneringen aan de eerste wedstrijd van AZ in de Champions League, twee weken geleden tegen Olympiakos Piraeus. Ook de Grieken scoorden in de slotfase terwijl AZ de controle had over het duel.

Koeman

Trainer Ronald Koeman vond dan ook dat zijn ploeg veel te weinig heeft gekregen in de Champions League.

''We hebben nu één punt uit twee wedstrijden, we hadden er eigenlijk vier uit twee moeten hebben. Eén moment wordt ons wederom fataal. We moeten voor de competitiewedstrijd zaterdag maar vertrouwen putten uit de manier waarop we vandaag gespeeld hebben.''

De ploeg van Koeman oogde inderdaad een stuk geïnspireerder dan de voorbije weken in de eredivisie.

De wedstrijd in Griekenland werd nog gezien als een kennismaking met de Europese wetten en regels, tegen Standard Luik telden alleen de punten.

Aanvalslinie

De Belgen wisten dat het gevaar van AZ in de aanvalslinie schuilt. Coach László Bölöni had Eliaquim Mangala de opdracht gegeven El Hamdaoui over het hele veld te schaduwen.

Op Moussa Dembélé stonden zelfs twee man die hem constant in de weg probeerden te lopen.

AZ kreeg daardoor wel het middenveld in handen, waar Holman zich ontpopte tot de inspirator van de thuisploeg.

Gedrevenheid

De Australiër moet het niet hebben van briljante ingevingen, maar is vooral bereid heel hard te werken voor zijn ploeg.

De gedrevenheid van Holman sloeg uiteindelijk over op de andere spelers van AZ. Vooral in de tweede helft stond er weer een elftal dat heel hard voor elkaar wilde werken, iets wat de laatste weken nogal ontbrak bij de landskampioen.

El Hamdaoui

Holman stond ook aan de basis van het doelpunt van El Hamdaoui, die kort na rust eindelijk eens was ontsnapt aan de aandacht van zijn bewaker Mangala.

De Australiër vond de vrijstaande El Hamdaoui in het zestienmetergebied en de Marokkaan schoot vervolgens uit de draai beheerst raak.

De treffer van de Marokkaan leek bevrijdend te werken voor AZ. De ploeg liet ineens weer een paar flitsende aanvallen zien die deden denken aan het begin van het seizoen.

Een beloning bleef echter uit, omdat Traore in blessuretijd bij een hoge bal profiteerde van onzekerheid in de Alkmaarse defensie.

AZ - Standard Luik