KUALA LUMPUR - Het Nederlands mannenhockey-elftal heeft na vier wedstrijden in het zeslandentoernooi de eerste zege binnen. In Kuala Lumpur won Oranje met 6-0 van Japan. Man van de wedstrijd was Karel Klaver met drie doelpunten en twee assists.

Oranje bereidt zich in Maleisië voor op de strijd om de wereldtitel, volgende maand eveneens in Kuala Lumpur. Het toernooi verliep tot dusver teleurstellend met nederlagen tegen Pakistan en Nieuw-Zeeland en een gelijkspel tegen Australië.

De eerste helft tegen het zwakke Japan, dat alle wedstrijden verloor, liep het nog wat stroef. Na de rust kwam Oranje beter in zijn ritme; combinaties verliepen vloeiend en de Japanners werden af en toe weggetikt. Karel Klaver blonk uit. Hij maakte zelf drie doelpunten en stelde Teun de Nooijer in staat om twee keer te scoren.

De 3-0 viel uit een strafcorner. Oranje kreeg er vijf tegen Japan. Taeke Taekema, die op de bank was begonnen, sleepte de bal langs de Japanse keeper Yasuhiro Nobui.

Bellaart

Bondscoach Joost Bellaart stelde na afloop tevreden vast dat zijn team progressie maakt, maar nog niet op het normale niveau presteert. Hij vond dat vooral in de eerste helft te weinig druk werd gezet. Donderdag komt Oranje in actie tegen gastland Maleisië.