ANTALYA - De Nederlandse volleybalsters hebben bij het EK een plaats in de halve finales in zicht. De ploeg van bondscoach Angelo Frigoni behaalde woensdag in Antalya de derde overwinning door Bulgarije met 3-1 (22-25 25-23 25-18 26-24) te verslaan.

Oranje moet voor een plaats bij de eerste twee in de poule, die recht geeft op de finaleronde in Ankara, donderdag wel de laatste groepswedstrijd tegen Oekraïne winnen. Door de zege van Italië op het ongeslagen Polen (3-1) is Nederland bij winst niet meer afhankelijk van de andere uitslagen in de groep. Nederland verzekerde zich door de overwinning op Bulgarije in ieder geval wel van de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht.

Hoewel Frigoni haar deelname dinsdag nog heel klein achtte, kwam Chaïne Staelens aan het einde van de eerste set in de ploeg voor Titia Sustring. De van een knieblessure herstelde aanvalster had een goede invalbeurt en bleef de rest van de wedstrijd staan.

Voedselvergiftiging

De Russische volleybalsters zijn uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales van het EK. In Ankara leed de titelverdediger tegen Duitsland de tweede nederlaag, 3-0. Eerder was gastland Turkije met 3-0 te sterk voor Rusland. Het team was danig verzwakt door een voedselvergiftiging waardoor een aantal speelsters werd getroffen.