ALKMAAR - AZ hoopt dinsdag in de Champions League-wedstrijd tegen Standard Luik een einde te maken aan een moeizame periode. De landskampioen verloor de afgelopen twee weken vier van de vijf gespeelde wedstrijden: drie in de eredivisie en één in de Champions League tegen Olympiakos Piraeus (1-0).

De Alkmaarders boekten alleen een succesje in het bekertoernooi, alhoewel AZ wel een verlenging nodig had om zich te ontdoen van Jong Ajax.

Toch is het nog niet onrustig in Alkmaar, zei Ronald Koeman maandag op de persconferentie. ''Ik denk dat dat tekenend is voor de club. Natuurlijk is de sfeer anders. Die gaat vaak gepaard met goede resultaten, en die zijn niet behaald.''

Fitte selectie

Trainer Ronald Koeman kan voor de eerste Champions League-thuiswedstrijd ooit van AZ beschikken over een volledig fitte selectie.

Sergio Romero, Maarten Martens en David Mendes da Silva ontbraken afgelopen zaterdag tegen FC Utrecht nog vanwege fysieke klachten, maar de drie basiskrachten zijn speelklaar.

Statistieken

De ploeg uit Alkmaar kan bogen op uitstekende Europese statistieken in eigen stadion. AZ verloor slechts één van de 33 Europese thuiswedstrijden, dat was twee jaar geleden in de groepsfase van de UEFA Cup tegen Everton.

Standard Luik, de kampioen van België, verloor de eerste groepswedstrijd tegen Arsenal (2-3). De Engelse ploeg van Robin van Persie neemt het dinsdag in groep H op tegen Olympiakos Piraeus.