AMSTERDAM - Barack Obama gaat toch zelf naar Kopenhagen om de olympische kandidatuur van zijn thuisstad Chicago te ondersteunen.

De Amerikaanse president vertrekt donderdag naar Denemarken, waar het internationaal olympisch comité (IOC) een dag later beslist of de Spelen van 2016 naar Chicago, Rio de Janeiro, Madrid of Tokio gaan.

Aanvankelijk zou First lady Michelle Obama de honneurs waarnemen, maar de president heeft via een woordvoerder laten weten ook zelf aanwezig te zijn. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president zich zo nadrukkelijk bemoeit met een olympische lobby.

Steun

Concurrenten Madrid en Rio de Janeiro krijgen in Kopenhagen steun van respectievelijk koning Juan Carlos en president Luiz Ignacio Lula da Silva.

Obama is een warm pleitbezorger voor de olympische missie van Chicago, dat de eerste Amerikaanse stad sinds Atlanta (1996) hoopt te worden dat het grootste sportevenement ter wereld mag organiseren. Zo stuurde hij eerder deze maand een brief naar alle IOC-leden om Chicago aan te prijzen.