BARCELONA - Johan Cruijff ziet vooralsnog af van een officiële rol als WK-ambassadeur van het project dat het WK voetbal in 2018 of 2022 naar Nederland en België moet halen.

Dat maakt de voormalige vedette van Ajax en Barcelona maandag duidelijk in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

''Ik word pas ambassadeur als ik het gevoel krijg dat de kandidatuur breed gedragen wordt. Dat iedereen er de schouders onder zet."

Advies

"Dat gevoel heb ik nog niet, dus wil ik best advies geven, maar ze niet officieel vertegenwoordigen'', poneert Cruijff.

De weigerachtige houding van de legendarische nummer 14 is een forse tegenvaller voor het zogenoemde HollandBelgiumBid. Vorige week maakte directeur Harry Been, namens de KNVB belast met het WK-project, de naam van Cruijff als ambassadeur met enige trots bekend.

De ex-topvoetballer ontbrak evenwel bij de presentatie in Eindhoven. Andere ambassadeurs als oud-international Ruud Gullit en meervoudig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband waren in Eindhoven wel aanwezig.

Kandidatuur

In een schriftelijke reactie liet de KNVB maandagmiddag weten het standpunt van Cruijff te begrijpen en te respecteren.

''Over zijn rol en inzet gaat Johan Cruijff zelf. We zijn blij met zijn betrokkenheid en delen zijn gevoel dat een kandidatuur breed gedragen moet worden. De relatie tussen Cruijff en The Holland Belgium Bid is precies zoals Johan schrijft in zijn column. Daar bestaat geen misverstand over en we hebben dat eerder zo met hem afgestemd'', aldus de KNVB.

1992

Cruijff verwijst in zijn column onder meer naar de gang van zaken bij de kandidatuur van Amsterdam voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1992.

''Ook toen werd ik gevraagd om ambassadeur van het bidproject te zijn. Dat heb ik gedaan, in de veronderstelling dat we er met z'n allen voor zouden gaan."

"Bleek ineens een actievoerster volop in het nieuws te staan. Amsterdam was vervolgens kansloos tegen Barcelona. Zoiets overkomt me maar één keer.''

Politici

Cruijff haalt in zijn column ook hard uit naar de politici in Nederland. ''Hoe kan je respect opbrengen voor mensen met zulke gigantische ego's?"

"Die straks tijdens de WK's en Spelen met grote oranje shirts en truien voor staan te dringen om de rest van de wereld te laten zien dat ze Nederlander zijn. Het is te treurig voor woorden."