CADIZ - Een paar uur voor de tiende en laatste WK-race in de Tornado-klasse is woensdagochtend in Cadiz de spanning bij de Nederlanders hoog opgelopen.

Mitch Booth en Herbert Dercksen weigeren zich neer te leggen bij de uitspraak van de wedstrijdjury, die hun olympische concurrenten Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk dinsdagavond een 'redress' (herziening van de uitslag) toekende na een protest. Daardoor steeg het Karsenbarg-team over het Booth-team (zevende) van de vijftiende naar de vierde plaats in het klassement.

Rivalen

Stuurman Booth stelde woensdagochtend zijn rivaliserende collega's persoonlijk op de hoogte van het protest tegen het juryvonnis. Zowel Booth als Dercksen wilde vlak voor het begin van de beslissende race hun opmerkelijke stap niet toelichten.

Karsenbarg en Heemskerk, die ook al niet erg spraakzaam waren, reageerden via hun coach Remco Otten verbaasd over de formele actie van hun grote concurrenten op weg naar Athene 2004.

Cynisch

"Ze moeten vooral doen wat ze niet laten kunnen", sprak Otten cynisch. "Je kunt je energie maar in één ding stoppen. Wij stoppen al onze energie in de laatste race, laten zij zich maar op het protest richten. Ik zie het als een gunstige situatie voor ons. Hun argumenten om een tegenprotest in te dienen, ken ik niet en wil ik nu ook niet kennen."

Karsenbarg en Heemskerk, die maandag bij het wereldkampioenschap vrijwel onopgemerkt naar de vierde plaats klommen, werden dinsdag vlak voor de start van de negende race aangetikt door een Poolse boot. Daardoor raakte het roer van de Nederlandse Tornado beschadigd. Na reparatie op de kant keerden Karsenbarg en Heemskerk te laat terug op het water om nog aan de herstart van de negende manche deel te nemen.

"Het is niet meer dan gerechtigheid dat onze reglementaire 73e plaats is omgezet in een formele 15,8 positie", vond Karsenbarg. "In onze WK-reeks blijft het niettemin onze slechtste klassering. Liever hadden wij gewoon aan de negende race meegedaan, want het gaat heel goed hier in Cadiz."

Reserveroer

Booth en Dercksen zijn van mening dat Karsenbarg en Heemskerk gewoon hun reserveroer hadden kunnen gebruiken. Dan hadden hun rivalen niet terug naar de kant gehoeven en hadden ze de herstart niet gemist. "Maar wij dachten dat niet alleen het roer stuk was. Er zat wel meer los. Daarom zijn we terug naar de kant gegaan", legde Heemskerk uit.

Duidelijk is in elk geval dat Booth en Dercksen het olympische kwalificatiespel hard spelen. Zowel Booth/Dercksen als Karsenbarg/Heemskerk steken veel geld en tijd in hun olympische campagne. Na het WK in Cadiz en het EK en WK van 2004 wordt het onderlinge eindklassement opgemaakt. Het best scorende team mag naar Athene 2004.

Het is nog onduidelijk wanneer de jury in Cadiz uitspraak doet in de zaak tegen Karsenbarg en Heemskerk.