ALKMAAR - AZ heeft de onderhandelingen met de zaakwaarnemers Baars en Raiola van doelman Moens met onmiddellijke ingang beëindigd. Dat heeft Klaas Wilting, woordvoerder van AZ, woensdag in een officiële verklaring van de club geschreven.

AZ is volgens Wilting in de onderhandelingen tot het uiterste gegaan om overeenstemming te bereiken met Baars en Raiola. "Zij stelden zulke exorbitante eisen, dat het onmogelijk was een akkoord te bereiken", zegt Wilting. De Alkmaarse club geeft de zaak terug aan de arbitragecommissie. "Die moet maar uitspraak doen over de afkoopsom."

Bovendien zal AZ de KNVB vragen de arbeidsovereenkomst met Moens te beëindigen. "Hij mag transfervrij vertrekken", aldus Wilting, "en kan direct voor een andere club uitkomen". Met betrekking tot het imagecontract van Moens zal AZ zich aan zijn verplichtingen houden.

Arbitrage

De arbitragecommissie was door beide partijen ingeschakeld om uitsluitsel te geven over de hoogte van de afkoopsom die AZ aan Moens dient te betalen voor de ontbinding van zijn nog vier jaar doorlopende contract. De commissie gaf beide kemphanen de opdracht binnen veertien dagen een oplossing te vinden voor hun geschil. "Daar zijn we dus niet in geslaagd", stelt Wilting.

Verrast

Van Oostaijen, de advocaat van Moens, is verrast door de opstelling van AZ. "We waren dicht bij een oplossing", aldus Van Oostaijen. "We hadden AZ al een concept schikkingsvoorstel gestuurd. De daarin genoemde bedragen waren tussen beide partijen overeengekomen." De advocaat had de zaak liever via een schikking willen oplossen. "Als het contract ontbonden is en AZ zijn verplichtingen inzake het imagecontract nakomt, is deze slepende affaire voorbij."