AMSTERDAM - Ton Sijbrands heeft het wereldrecord blindsimultaansdammen weer in bezit. De Nederlander rondde in de nacht van vrijdag op zaterdag de wereldpoging in Amsterdam succesvol af.

Sijbrands speelde 28 partijen. Hij won er achttien, speelde er zeven remise en verloor er drie.

Met 43 punten scoorde hij een percentage van 76,8. Een winstpartij leverde twee punten op, een remise één.

Prosman

Sijbrands nam in het Olympisch Stadion het record over van Erno Prosman, die vorig jaar in Delft uit 27 partijen 70 procent scoorde. Sijbrands, die in december zestig wordt, moest minimaal 40 punten behalen om weer recordhouder te worden.

De Amsterdammer, oud-wereldkampioen, veroverde het wereldrecord voor het eerst in 1982 en had het tot vorig jaar in zijn bezit. In de tussenliggende periode verbeterde hij het record diverse malen.

42 uur

Sijbrands bevond zich in een afgesloten ruimte, zonder dambord en geschreven aantekeningen. Via een geluidsverbinding kreeg de dammer van de arbiter de zetten van zijn tegenstanders te horen. Zijn opponenten waren geregistreerde wedstrijddammers, die een gemiddelde 'rating' van minimaal 1050 bij de dambond moesten hebben.

Sijbrands had ruim 42 uur nodig om het wereldrecord terug te halen. De dammer deed donderdagochtend zijn eerste zetten. In de nacht van vrijdag op zaterdag was hij klaar. Hij verloor van Gerold Kosman, Edwin Remmerswaal en Kees de Jonge.