LEEUWARDEN - Cambuur Leeuwarden heeft vrijdagavond verzuimd de koppositie in de eerste divisie te pakken.

De ploeg van coach Stanley Menzo was bij een overwinning op RBC koploper Go Ahead Eagles, dat pas zondag in actie komt, voorbij gestreefd.

De Friezen stonden lange tijd met 1-0 voor, maar moesten in de 90e minuut de gelijkmaker incasseren: 1-1.

Go Ahead Eagles blijft daardoor de nummer één van de Jupiler League met 19 punten uit 8 wedstrijden. Cambuur heeft ook 19 punten, maar heeft reeds 9 duels gespeeld. Indien Go Ahead zondag van Veendam wint, is de equipe verzekerd van de eerste periodetitel.

Misstap

De Graafschap en AGOVV, die zondag tegen elkaar spelen, hebben ook nog een kans op dat prijsje. Zij zijn dan wel afhankelijk van een misstap van de ploeg uit Deventer. Zelfs Cambuur heeft bij een nederlaag van Go Ahead nog een kans om - op doelsaldo - de periodetitel te pakken.

Cambuur kwam tegen RBC enigszins gemakkelijk op voorsprong. Arbiter Ton van Sichem zag in een lichte overtreding op Mark de Vries voldoende reden om de bal op de stip te leggen. Vanaf elf meter schoot Jeffrey de Visscher vervolgens onberispelijk raak: 1-0.

Dominant

In het vervolg van de wedstrijd domineerde de thuisploeg weliswaar, maar was het uitgerekend RBC dat scoorde. Een Brabantse voorzet werd matig weggewerkt, waarna een afstandsschot van Gregory Nelson in het doel plofte: 1-1.

Ondanks het gelijkspel behoudt Cambuur een theorethische kans op de periodetitel. FC Dordrecht haakte wel af in de strijd om de eerste prijs van het seizoen. De Zuid-Hollanders stonden bij Volendam bij rust met 2-0 achter.

Geblesseerd

De formatie zette die achterstand knap om in een 2-3-voorsprong, maar tien minuten voor tijd bepaalde Volendam-speler Rowin Van Zaanen de eindstand op 3-3.

Dordrecht-aanvoerder Marcel van der Sloot moest in de beginfase van de wedstrijd geblesseerd van het veld. Er wordt gevreesd voor een afgescheurde achillespees.

Hekkensluiter FC Emmen wist ook in het negende duel geen overwinning te boeken. De ploeg verloor op eigen veld met 1-3 van Helmond Sport en blijft daardoor op twee schamele puntjes staan.