AMSTERDAM - ING beëindigt met onmiddellijke ingang de sponsoring van het formule 1-team van Renault. Het Nederlandse concern doet dat vanwege 'crashgate', de zaak rondom voormalig Renault-coureur Nelson Piquet junior.

Piquet meldde onlangs dat hij van de teamleiding de orders had gekregen om met opzet te crashen in de Grote Prijs van Singapore van vorig jaar. Deze wedstrijd is toevalligerwijs ook de eerstvolgende in dit seizoen, aanstaande zondag.

ING zegt het besluit te hebben genomen in samenspraak met Renault. Het Nederlandse concern zou tot eind 2009 geldschieter blijven van de renstal, in februari van dit jaar kondigde ING al aan het contract niet te verlengen.

Ook de rol als sponsor van de wedstrijdcyclus is, zoals in februari gemeld, na dit seizoen voorbij. Sinds begin 2007 was ING actief in de koningsklasse van de autosport, als hoofdsponsor van Renault en als titelsponsor van meerdere Grands Prix.

Briatore

Wat het besluit van het bedrijf betekent voor de renstal Renault, kon een woordvoerster van ING donderdagavond niet zeggen. ''Dat is een vraag voor Renault.''

De woordvoerster zei dat ING ''vanaf dit moment geen financiële verplichtingen meer ten opzichte van Renault heeft''. Volgens de woordvoerster is het sponsorschap van de F1 voor ING zeer succesvol geweest. ''We betreuren het dat we dat moeten beëindigen.''

Het door Piquet junior onthulde schandaal kostte deze week de Italiaanse teambaas Flavio Briattore zijn loopbaan in de F1. De internationale autofederatie FIA sloot hem levenslang uit. Bob Bell, technisch directeur, vervult tot eind dit seizoen de rol van teammanager.

Schorsing

Piquet junior kreeg vorig jaar in Singapore tijdens de race de instructie te crashen, zodat zijn Spaanse teamgenoot Fernando Alonso de wedstrijd kon winnen. De FIA schorste Renault deze week voor twee jaar, maar slechts voorwaardelijk.

Daardoor kan de renstal zijn activiteiten in de Formule 1 voortzetten. Voor ING maakt het geen verschil, het bedrijf wil niet langer verbonden zijn aan Renault. ''ING is zeer teleurgesteld door deze gang van zaken'', stelt het bedrijf in een verklaring.