BRUSSEL - Justine Henin maakt in navolging van landgenote Kim Clijsters haar rentree als tennisster. De 27-jarige Belgische heeft dat dinsdagavond zelf bekendgemaakt op de Belgische televisie.

Henin gaf aan in elk geval tot en met de Olympische Spelen van Londen (2012) weer te gaan spelen.

De Australian Open in januari 2010 moet haar officiële comeback worden. Aan het einde van dit jaar speelt ze nog enkele demonstratiewedstrijden in Charleroi en Dubai.

''Ik weet nog niet echt goed welke toernooien ik ga spelen, maar het is mijn doel op de Australian Open te staan'', zei ze dinsdag.

Successen

Henin was tussen 1999 en mei 2008 actief als profspeelster en boekte in die jaren vele successen. De voormalig nummer één van de wereld won 41 toernooien, waarvan zeven grandslams.

Alleen Wimbledon wist Henin nog niet te winnen. In 2004 won ze in Athene de olympische titel in het enkelspel.

Clijsters maakte dit jaar haar comeback op de WTA Tour nadat ook zij eerder haar loopbaan had beëindigd. Clijsters, inmiddels moeder, won deze maand al meteen het US Open in New York.

Afscheid

De laatste toernooizege van Henin dateert van Antwerpen 2008. Op 14 mei van dat jaar zei ze over haar afscheid: ''Het is een pagina die ik omdraai. Ik voel geen droefheid, eerder een gevoel van opluchting. Ik stop als nummer één, dat is belangrijk.''

Daarna was ze ambassadrice voor Unicef, deed ze mee aan televisieprogramma's en zette ze samen met haar Argentijnse coach Carlos Rodriguez een tennisacademie op.

Rodriguez begeleidde haar ook tijdens haar loopbaan, was als een soort tweede vader voor haar en neemt de begeleiding nu ook weer ter hand.

Rentree

De geruchten over een mogelijke rentree doken eind augustus voor het eerst op. ''Toen ik stopte, moest ik een aantal zaken afhandelen'', gaf de 27-jarige Belgische dinsdagavond op televisie aan.

''Intussen is mijn zus bevallen van een dochter en had ik ook zin om een gezin te stichten. Maar plots besefte ik dat ik daar nog niet klaar voor ben. Ik heb de afgelopen maanden mijn batterijen opgeladen en kom terug in het circuit.''

Henin, die haar moeder aan kanker verloor toen ze 12 was, verklaarde dat het een moeilijke beslissing was.

''Ik ben gelukkig met deze beslissing, het is een hele opluchting. Ik dacht in 2008 dat de vlam was gedoofd. Die is weer gaan branden. De goesting is terug.''