HEERENVEEN - Het reddingsplan van het financieel noodlijdende ijsstadion Thialf gaat vrijwel zeker door. Woensdag of donderdag vraagt de ijstempel in Heerenveen uitstel van betaling aan en biedt een reddingsplan aan bij de rechtbank in Leeuwarden.

Daarmee komt de weg vrij voor Aegon, Essent en de gemeente Heerenveen om elk voor anderhalf miljoen euro in het nieuwe Thialf te participeren. De rol van het Utrechtse administratiekantoor Bonnet, een van de schuldeisters, zou dan zijn uitgespeeld. Bonnet heeft eerder beslag gelegd op de aandelen. Een woordvoerder van Thialf heeft dat maandag bekendgemaakt.

Crediteuren

Aegon, Essent en de gemeente Heerenveen gaan participeren in EAH Holding. Die stelt 1,25 miljoen euro ter beschikking om een akkoord aan te bieden aan crediteuren van het 'oude' Thialf. In totaal hebben die schuldeisers, naast de banken, nog drie miljoen euro te vorderen.

"Als EAH Holding dat niet zou doen, zouden deze crediteuren helemaal niets ontvangen", aldus de woordvoerder. Als tweederde van de 106 schuldeisers met het aanbod akkoord gaan is het akkoord geaccepteerd. "Het grootste deel van de schuldeisers heeft al aangegeven met het akkoord te zullen instemmen", meldde de zegsman.

Inbeslagname

Volgens een woordvoerder van Bonnet hoopt het accountantskantoor met de inbeslagname van de aandelen zo alsnog een substantieel bedrag, van de 355.000 euro die het bedrijf claimt, te krijgen. De woordvoerder verwacht dat zijn bedrijf failliet gaat als het niet schadeloos wordt gesteld. Van Urk heeft tot nu toe 95.000 euro van Thialf gehad. Volgens de woordvoerder van Thialf heeft Bonnet nog .000 euro te vorderen.

Thialf's moederbedrijf Wijnheuvel Beheer BV is Bonnet nog ongeveer 58.000 euro verschuldigd. Dit bedrag zal worden betaald. Het beslag op de aandelen is daarmee automatisch van de baan.

Bonnet stelt dat EAH-Holding het 'oude' Thialf leegrooft. Het bedrijf heeft daarom besloten juridische stappen tegen de huidige interim-directeur J. Nieweg en de Stichting Thialf te nemen. Bonnet wil eind november bij het gerechtshof in Den Bosch het recht afdwingen 99 procent van de aandelen Wijnheuvel Beheer BV te veilen. "Ook al zou Bonnet dat gedaan krijgen, dan nog raakt die actie het nieuwe Thialf niet omdat alle bezittingen inmiddels in de nieuwe structuur zijn ondergebracht," aldus de woordvoerder van het ijsstadion.

Rabobank Heerenveen en Staalbankiers blijven in de nieuwe opzet het stadion financieren. De gemeente Heerenveen beslist woensdagavond tijdens een speciale raadsvergadering of er 1,5 miljoen euro gemeenschapsgeld in het stadion wordt gestoken.