DEN HAAG - Aan de vooravond van het avontuur in de Champions League heeft het zelfvertrouwen van AZ een forse knauw gekregen.

De landskampioen ging zaterdag onderuit tegen ADO Den Haag (2-1). Trainer Ronald Koeman zag vier dagen voor het eerste groepsduel in de Champions League tegen Olympiakos dat vooral zijn defensie nog niet klaar is voor de confrontatie met de Europese topploegen.

"Als je analyseert hoe de goals vallen, mag je je absoluut zorgen maken", aldus Koeman, die wel meer harde conclusies trok na de tweede nederlaag van het seizoen. "Als je de goals zo weggeeft, is het ook moeilijk om te winnen.

De tegentreffers vallen op kinderlijke wijze, dat wordt op dit niveau afgestraft." Een zorgwekkende gedachte voor Koeman, want woensdag staat in Griekenland een tegenstander van een aanzienlijk hoger niveau dan ADO te wachten.

De coach wilde daar echter nog niet te veel conclusies aan verbinden. "Het voetbal in de Champions League is misschien wel beter, maar ook een stuk minder oppurtunistisch."

Milic

De Alkmaarders hadden het in Den Haag vooral lastig met de boomlange spits Bogdan Milic. De Macedoniër - ruim twee meter lang - was in de lucht nauwelijks af te stoppen door de verdedigers van AZ.

De vorig seizoen zo geprezen defensie van de landskampioen maakte bovendien veel fouten in de opbouw.

Onoplettendheid

Onoplettendheid van linksback Simon Poulsen leidde de openingstreffer van ADO in. De Deen - die opnieuw de voorkeur had gekregen boven Sébastien Pocognoli - verloor zijn directe tegenstander Wesley Verhoek al in de vierde minuut uit het oog nadat Milic zijn eerste kopduel met zijn bewaker Ragnar Klavan had gewonnen.

De rechtsbuiten van ADO schoot de bal vervolgens door de benen van keeper Sergio Romero binnen (1-0). "Poulsen stond daar te slapen en Romero kwam in mijn ogen wel erg ver uit zijn doel", stelde Koeman.

Schutteren

Aan het begin van de tweede helft stond de defensie van AZ opnieuw te schutteren. Verhoek kon de bal in het zestienmetergebied rustig aannemen en breed leggen op de geheel vrijstaande Lex Immers. De middenvelder rondde vervolgens beheerst af: 2-0.

"Die goal komt uit een ingooi waar wij in verdedigend opzicht ook weer staan te slapen", aldus de oefenmeester van AZ. "Als je je man niet verdedigt of je positie niet dekt, kom je gewoon in de problemen."

El Hamdaoui

Zonder de zieke topschutter Mounir El Hamdaoui was AZ zaterdag vooral afhankelijk van de bevliegingen van Moussa Dembélé. De Belgische spits zag halverwege de eerste helft een schot vanaf dertig meter op de lat uiteenspatten, maar kon zich verder nauwelijks onderscheiden.

Ook na het inbrengen van Ari als derde spits slaagde AZ er in het laatste half uur niet in om veel af te dwingen tegen de harde werkend ploeg uit Den Haag.

Jeremain Lens - de vervanger van El Hamdaoui - maakte vijf minuten voor tijd met een prachtige hakbal achter het standbeen langs nog wel de aansluitingstreffer, maar verder kwam AZ niet.