ROTTERDAM - Leo Beenhakker kan technisch directeur worden bij Feyenoord. De Rotterdamse club heeft het contract al klaar liggen. De ontslagen coach van Polen reageerde donderdag bij terugkomst op zijn ontslag.

Beenhakker is woensdagavond laat ontslagen, Bondsvoorzitter Grzegorz Lato maakte het ontslag bekend op de Poolse televisie.

Het ontslag kwam kort na het 3-0 verlies van Polen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië, waardoor de Poolse kansen op WK-deelname zo goed als verkeken zijn.

Ontslag

Bondsvoorzitter Lato zei op televisie dat hij liever geen overhaaste beslissingen maakt na een wedstrijd, maar dat het ontslag vaststaat.

''Leo Beenhakker is niet langer de coach van Polen'', aldus de bondsvoorzitter die verder aangaf dat de volgende bondscoach een Pool zal zijn.

Relatie

De relatie tussen Beenhakker en de Poolse voetbalbond was al bekoeld door de nevenwerkzaamheden van Beenhakker bij Feijenoord, waar hij technisch adviseur is.

De geboren Rotterdammer moest bij Feyenoord lang op de achtergrond blijven. Op vrijdag de dertiende van februari dit jaar werd hij met een bescheiden profiel in De Kuip gepresenteerd. Don Leo ging als technisch 'adviseur' aan de slag, na eerder al als jeugdcoach, hoofdcoach en interim-coach werkzaam te zijn geweest bij de Rotterdamse volksclub.

Dubbelrol

De voormalige bondscoach van Oranje wilde evenwel zijn (beoogde) topfunctie in De Kuip nog niet aan de grote klok hangen. Zijn dubbelrol lag namelijk in Polen nogal gevoelig, zeker bij de media. Ook sommige bestuursleden van de Poolse voetbalbond reageerden woedend op de hernieuwde samenwerking tussen Beenhakker en Feyenoord.

''Wat denkt hij wel? We moeten hem aan zijn stropdas het land uitslepen wegens dubbelspel en verraad'', sprak de vicevoorzitter verontwaardigd.

Beenhakker, die na het WK in 2006 als eerste buitenlandse bondscoach van Polen werd aangesteld, kon in Polen eigenlijk alleen nog rekenen op de steun van bondsvoorzitter Lato. ''Wat hij in zijn vrije tijd doet, moet hij zelf weten'', bromde de oud-international, die geen trek leek te hebben in een dure ontslagprocedure.

Pijnlijk

Na de teleurstellende 1-1 thuis tegen Noord-Ierland, afgelopen zaterdag, was de reden voor een ontslag al bijna rond. De pijnlijke en beslissende nederlaag woensdagavond in Slovenië (3-0) bezegelde het lot van Beenhakker.

De vraag is hoe lang Feyenoord nu nog wacht met de officiële presentatie van 'Don Leo' als technisch directeur. Het is al lang geen publiek geheim meer dat hij - en niemand anders - al geruime tijd het (technisch) beleid bepaalt in De Kuip.

Zooitje

Het is een zooitje op bestuurlijk niveau bij de Poolse voetbalbond. Dat zegt Beenhakker op de website van Voetbal International in een reactie op zijn ontslag.

''Bij uitwedstrijden heb ik een grotere groep bestuursleden plus aanhang in mijn nek dan dat ik spelers ter beschikking heb. Enige beheersing en professioneel gedrag zijn ver te zoeken. Het lijkt erop dat ze het meer als vakantietripjes zien'', aldus Beenhakker.

De 67-jarige Rotterdammer werd door een Poolse verslaggever op de hoogte gebracht van het nieuws. Bondsvoorzitter Lato had zo'n beetje op hetzelfde moment tegenover een andere journalist de maatregel bekendgemaakt.

''Dat was erg grappig'', liet Beenhakker donderdag bij aankomst op Schiphol weten aan de NOS. ''We stonden op amper drie meter van elkaar. Het interview met Lato was niet live, dat van mij wel. In het Pools zei de ene verslaggever vervolgens tegen de andere dat ik zou worden ontslagen. Het was een leuke afspiegeling van een Poolse landdag. Ik had het reuze naar mijn zin.''

Alcoholische versnaperingen

Beenhakker kreeg van Lato nog wel op het veld te horen dat hij dinsdag op zijn kantoor met hem wilde praten. ''Ik zei waarom? Daar reageerde hij nogal narrig en vervelend op. Zoals wel vaker met deze mensen was er sprake van wat alcoholische versnaperingen.''

Beenhakker tegen VI: ''Het afscheid van de spelers was best emotioneel. Ik heb goed kunnen werken met die jongens, maar zo lang het hele circus eromheen zich niet wat professioneler opstelt, blijft het behelpen.''

Feyenoord

Beenhakker wilde donderdag nog niet dieper ingaan op zijn werkzaamheden bij Feyenoord als technisch adviseur, een onbezoldigde rol die hij sinds februari dit jaar in zijn vrije tijd bekleedt. De verwachting is dat de directie hem in De Kuip op korte termijn officieel als technisch directeur aanstelt.

''Ja, het klopt dat ik mijn handen nu helemaal vrij heb voor Feyenoord. Maar ik neem nu even wat gas terug. Na het weekeinde ga ik me daarmee bezighouden'', zei hij in de NOS-microfoon