CARAVACA DE LA CRUZ - Tyler Farrar heeft de elfde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen.

De elfde rit naar Caravaca de la Cruz over 200 kilometer was geen vlakke. Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) behield de leiderstrui.

Gezien het profiel van de etappe hadden weinig rappe renners verwacht dat er in de straten van Caravaca de la Cruz iets te verdienen viel. Tom Boonen (Quick-Step) en Gerald Ciolek (Milram) gaven niet prijs. Enkele sprintersploegen geloofden wel in de kansen voor hun kopman.

Dat het dit keer Farrar en niet Greipel was die het afmaakte, was verrassend. Al liet de Amerikaan op 16 augustus al in de Vattenfall Cyclassics zien grote koersen te kunnen winnen.

Schermutselingen

Na enkele schermutselingen in het begin van de rit, lukte het uiteindelijk drie renners weg te geraken uit het peloton. Voor de derde keer in de ronde zat Johnny Hoogerland (Vacansoleil) in een ontsnapping. De Nederlander was zelfs de best geklasseerde en reed lange tijd virtueel in de gouden trui.

Maar het trio, waarvan ook Amets Txurruka (Euskaltel) en David Moncoutié (Cofidis) deel uitmaakten, kreeg slechts een maximale voorsprong van ruim negen minuten. Na de tweede beklimming van de dag werden de vluchters langzaam maar zeker ingerekend door het peloton.

Bergtrui

De Fransman Moncoutié nam de bergtrui over van David de la Fuente (Fuji). De Spanjaard sprong aanvankelijk mee met de drie vluchters, maar paste even later. Moncoutié kwam op beide beklimmingen van de dag als eerste boven.

Hij heeft een voorsprong van veertien punten op De la Fuente. Pieter Weening (Rabobank) staat derde op 38 punten, Hoogerland vierde op 40 punten.