NEW YORK - Juan Martin del Potro heeft dinsdag de kwartfinale bereikt van het US Open.

De 20-jarige Argentijnse tennisser, als zesde geplaatst op Flushing Meadows, won vrij gemakkelijk in drie sets van de Spanjaard Juan Carlos Ferrero: 6-3 6-3 6-3.

Murray

Andy Murray is in de vierde ronde van het US Open uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Schotse tennisser verloor dinsdag in New York vrij kansloos van de sterk serverende Marin Cilic: 7-5 6-2 6-2.

Deze pas 20-jarige Kroaat stond nooit eerder in de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Hij moet het nu opnemen tegen de Argentijn Juan Martin del Porto, die indruk maakte tegen de Spanjaard Juan Carlos Ferrero en met driemaal 6-3 won.

Bitter

De nederlaag was bijzonder bitter voor Murray, twee jaar ouder dan zijn opponent en in 2008 de verliezend finalist op Flushing Meadows.

Hij wilde maar al te graag de eerste Britse tennisser worden met een titel in een Grand Slam op zijn naam sinds Fred Perry. Deze legende slaagde daarin in 1936 als laatste.

Zijn aangewezen opvolger kwam er niet in de buurt. In de eerste set ging het nog, in de twee volgende maakte Murray veel te veel fouten en was Cilic veel te goed.

Aces

De Kroaat, de jongste speler in de top twintig maar wachtend op zijn eerste zege tegen Murray, sloeg tien aces en produceerde 35 'winners'.

Zijn opponent, die de drie voorgaande confrontaties won, wist bovendien geen van de zeven breekkansen te benutten.

''Ik speelde erg goed en hij miste erg veel. Andy kan veel beter'', analyseerde Cilic, die in een vergelijkbaar groot toernooi nooit verder kwam dan de vierde ronde, het duel na afloop. ''Dit is verbazingwekkend.''

Pover

Murray beaamde dat-ie er weinig van terecht had gebracht. ''Het was pover. Ik vocht tegen mezelf. Zeer teleurstellend. In de eerste set had ik kansen, daarna was het behelpen. Natuurlijk serveerde hij sterk, maar ik retourneerde bedroevend. Ik heb geen idee hoe lang het gaat duren voordat ik hierover heen ben.''

Del Potro lijkt voor Cilic een gevaarlijker tegenstander dan Murray. De lange Argentijn, zesde op de plaatsingslijst, verspeelde in het Louis Armstrong-stadion zijn opslag tegen Ferrero geen enkele keer.

Op 22 services had de Spanjaard zelfs geen slecht antwoord. De wedstrijd duurde maar iets meer dan 2 uur.