ISTANBUL - De Nederlandse volleyballers hebben dinsdag op het Europees kampioenschap in Turkije met 3-1 (25-22 23-25 25-21 27-25) van Italië gewonnen.

Door deze zege houdt Nederland ook nog steeds zicht op de halve finales. Van de zes landen in de groep van Nederland gaan er twee door naar de halve finales.

Bondscoach Peter Blangé gaf dit keer de jonge aanvallers Niels Klapwijk en Jeroen Rauwerdink, die zich eerder dit toernooi al hadden bewezen met prima invalbeurten, een basisplaats.

Dat ging ten koste van Kay van Dijk en Jeroen Trommel. Klapwijk wisselde geweldige punten af met flinke afzwaaiers, Rauwerdink speelde wat degelijker.

Voorsprong

Een prima servicebeurt van Rob Bontje, inclusief een ace, zette Nederland al in het begin van de openingsset op voorsprong. In de slotfase kwamen de Italianen terug tot één punt, maar Nederland won uiteindelijk nog met 25-22.

In het tweede bedrijf waren de rollen omgedraaid: 23-25. Daarna ging het lange tijd gelijk op, totdat Wytze Kooistra met een goede servicebeurt een kleine voorsprong creëerde.

Een éénmansblok van notabene spelverdeler Yannick van Harskamp, de kleinste man bij Nederland, maakte een eind aan een lange rally en de set: 25-21.

Eenvoudige winst

In de beslissende set leek Oranje af te stevenen op een eenvoudige setwinst en eindzege. Maar bij 23-18 maakten de Italianen maar liefst zes punten op rij: 23-24.

Nederland werkte het setpunt weg en maakte het zelf met een prima driemansblok op 27-25 af.

Bulgarije

Woensdag speelt het team van Peter Blangé in Istanbul tegen koploper Bulgarije. Een dag later is het laatste duel in de tweede ronde, tegen Servië.