MURCIA - De Australische wielrenner Simon Gerrans heeft dinsdag de tiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven.

De renner van het Cervélo-team was in de rit over 171,2 kilometer van Alicante naar Murcia de snelste in de sprint van een kopgroep van vier.

De Canadees Ryder Hesjedal finishte als tweede, de Deen Jacob Fuglsang werd derde en de Kazach Aleksandr Vinokoerov kwam als vierde over de meet. Karsten Kroon (Saxobank) arriveerde op 39 seconden achterstand als achtste.

De Spanjaard Alejandro Valverde behield de gouden leiderstrui in de Vuelta. Raborenner Robert Gesink handhaafde zijn derde plaats in het algemeen klassement.

Ontsnapping

Negentien renners ontsnapten vroeg in de koers voor een lange ontsnapping. De maximale voorsprong bedroeg bijna 8 minuten.

In die groep geen klassementsrenners, maar wel erkende avonturiers als David de la Fuente, Juan Manuel Garate (Rabobank), Matteo Tosatto, Linus Gerdemann en Kroon.

Opvallende aanwezige was Vinokoerov, die nog maar net terug is in het peloton na een lange dopingschorsing.

Colletje

De kopgroep spatte uiteen op het enige colletje van naam, de Cresta del Gallo van tweede categorie op ruim 10 kilometer van de aankomst.

Gerdemann demarreerde op de grillige helling en passeerde als eerste de top. Kort achter hem zat de Spanjaard Benat Intxausti. Kroon kon niet volgen.

Materiaalpech

Zowel Gerdemann als Intxausti haakte met materiaalpech af in de afdaling, waardoor Gerrans, Hesjedal, Fuglsang en Vinokoerov vooraan overbleven.

Vooral de Kazach was actief in de slotkilometers, maar al zijn vluchtpogingen mislukten. In de eindsprint was Gerrans veruit de snelste.

Klassement

De klassementsrenners bleven bij elkaar op het slotklimmetje, waardoor de onderlinge verschillen even groot bleven.

De Australiër Cadel Evans staat tweede op 7 seconden van Valverde. Gesink heeft een achterstand van 36 seconden.

Lees alles over de Vuelta op onze special.