NEW YORK - Novak Djokovic staat voor de derde keer op rij in de kwartfinale van de US Open. De Serviër won in de vierde ronde met opvallend veel gemak van Radek Stepanek.

Hij gunde de Tsjech slechts zeven games (6-1 6-3 6-3) en vermaakte het publiek tijdens de wedstrijd van nog geen twee uur met fraaie imitaties van John McEnroe.

De voormalige Amerikaanse toptennisser bekeek de wedstrijd van Djokovic als commentator van een televisiestation. De vijftigjarige McEnroe wilde de uitzending beëindigen toen de Servische nummer vier van de plaatsinglijst hem na zijn wedstrijd tegen Stepanek uitnodigde om een paar ballen te slaan.

Even later stond McEnroe tot groot vermaak van de toeschouwers in het volgepakte Arthur Ashe Stadium tegenover Djokovic op de baan.

Show

De Serviër kroop in de huid van McEnroe toen hij een bal net buiten de lijn sloeg. ''You cannot be serious'', imiteerde hij de viervoudig winnaar van de US Open. De toeschouwers genoten van de show van Djokovic, die in het verleden Rafael Nadal en Maria Sjarapova al eens geslaagd nabootste.

''Ach, je moet het publiek in zo'n avondwedstrijd soms wat geven'', luidde het commentaar van Djokovic na een geslaagd charmeoffensief. De Serviër werd vorig jaar nog uitgefloten toen hij Andy Roddick uitschakelde.

Mannentoernooi

Het thuispubliek was wel toe aan een verzetje. De Amerikaanse tennissers ontbreken namelijk in de kwartfinales van het mannentoernooi. John Isner verliet als laatste het toernooi. De Amerikaan, eerder nog te sterk voor Andy Roddick, was niet opgewassen tegen Fernando Verdasco (6-4 4-6 4-6 4-6).

De als tiende geplaatste Spanjaard is de volgende tegenstander van Djokovic. Roger Federer en Robin Söderling schaarden zich maandag al bij de laatste acht. Ze maken in een onderling duel uit wie naar de halve finale gaat. De Zweed Söderling won nog nooit van de Zwitserse favoriet voor de eindzege.

Melanie Oudin

De Amerikaanse toeschouwers hebben in het vrouwentoernooi nog wel een publiekslieveling. De zeventienjarige Melanie Oudin bereikte de kwartfinale door een zege op de Russin Nadia Petrova (1-6 7-6 (2) 6-3). Ze stuit nu op de Deense Caroline Wozniacki, die te sterk was voor de als zesde geplaatste Svetlana Koeznetsova (2-6 7-6 (5) 7-6 (3).

Mogelijk schaart Serena Williams zich dinsdag als tweede Amerikaanse bij de laatste acht. Ze neemt het op tegen Flavia Pennetta uit Italië.