SUNDERN - Voor de eerste keer in twintig jaar zijn de Duitse tennissers uit de wereldgroep van de Daviscup gedegradeerd. Duitsland verloor in Sundern met 3-2 van Wit-Rusland, dat historie schreef met de promotie naar de hoogste divisie.

Duitsland had in Sundern speciaal een gravelbaan aangelegd. De powerhitters Mirnyi en Voltsjkov bleken daarop beter thuis dan de Duitsers. "Typisch Duits", smaalde Boris Becker na de vernederende nederlaag, "om uit te gaan van de zwakte van de tegenstander in plaats van de eigen kracht." Becker zag de bui na de eerste dag al hangen. "In Schüttler en Kiefer hebben we twee spelers die op hardcourt met de wereldtop kunnen duelleren. Maar de bond kiest voor gravel."

Mirnyi

Mirnyi tekende voor de spectaculaire overwinning. Hij won beide enkelspelen en was de motor in het dubbelspel. De 26-jarige Wit-Rus sloeg vrijdag tegen Behrend op 0-2 in sets in de tiebreak van de derde set twee matchpunten weg alvorens toe te slaan in vijf sets. Tegen Schüttler scoorde hij zondag het derde en winnende punt voor zijn land, 6-3 7-5 6-3.

Oostenrijk

In Pörtschach keerde Oostenrijk na vier jaar terug in de wereldgroep door de zege op België (3-2). De Belgen zagen vrijdag hun beste speler Malisse afhaken met een rugblessure. Die tegenslag konden de broertjes Christophe en Olivier Rochus niet compenseren. Christophe verweerde zich zondag tegen Koubek als de Leeuw van Vlaanderen. Na ruim vier uur gaf hij zich pas in de vijfde set (3-6) over.

Roddick

In Bratislava leed Andy Roddick vrijdag zijn derde nederlaag sinds Roland Garros. De winnaar van de US Open kwam op het gravel tegen Hrbaty niet in zijn spel. Zondag herstelde de Amerikaan zich. Hij tekende voor het derde en winnende punt tegen Slowakije (3-2) door Beck in drie sets te verslaan (6-3 6-4 6-4). Beck, 70e van de wereld, nam de plaats in van Kucera die last had van een hamstringblessure.

Canada zorgde voor een verrassing door in Calgary met 3-2 van Brazilië te winnen. Daniel Nestor had zijn land vrijdag al op het goede spoor gezet door Gustavo Kuerten te verslaan. Nadat het Canadese dubbel Nestor/Niemeyer het tweede punt had binnen gebracht, besliste invaller Dancevic in de vijfde en laatste partij de Daviscup-ontmoeting in Canadees voordeel. Hij versloeg Flavio Saretta in vier sets.

Het duel Ecuador - Roemenië wordt over vier dagen uitgesmeerd. Bij een stand van 2-2 werd de beslissende wedstrijd tussen Lapentti en Sabau wegens de invallende duisternis afgebroken. Op dat moment leidde de Roemeen Sabau met 2-1 in sets (6-4 3-6 6-4). Maandag spelen beide tennissers verder.