AMSTERDAM - De blessure die Jan Vertonghen opliep in het duel van de Rode Duivels tegen Spanje (5-0 verlies) is minder ernstig dan gedacht. De Ajacied heeft 'slechts' een teenblessure opgelopen in het WK-kwalificatieduel.

De Belg kreeg in de wedstrijd tegen de Europees kampioen een trap van Sergio Busquets. Vertonghen werd meteen vervangen er gevreesd werd voor een enkelblessure.

Naar nu blijkt is het voorste teenkootje uit de kom. Hij mist in ieder geval het tweede kwalificatieduel van België tegen Armenië.

Ajax

Vertonghen verwacht dat hij minimaal twee weken niet voor Ajax kan voetballen. ''Ik ben denk ik twee of drie weken uit de strijd. Mijn teen was er slecht aan toe'', vertelde Vertonghen maandag aan Belgische verslaggevers.

''Gelukkig heeft de dokter me in de kleedkamer goed geholpen. Op 1 oktober speelt Ajax in de Europa League tegen Anderlecht. Daar ben ik zeker weer bij.''

Vertonghen stond de laatste weken samen met Toby Alderweireld centraal in de defensie van Ajax, dat zondag thuis tegen NAC speelt. Hij hield Rob Wielaert en Oleguer op de bank. 

Pocognoli

Sébastien Pocognoli werd door Frank Vercauteren opgeroepen als vervanger en dat is opvallend. De speler van AZ had zich vorige week bij de bondscoach afgemeld voor het duel met Spanje. Dat kwam hem op stevige kritiek te staan van de Belgische bond.

De verdediger liet weten te hebben overlegd met Vercauteren: "Zij moeten zich eerst informeren bij de bondscoach vooraleer ze uitspraken doen. Ik ben drie weken geblesseerd geweest en mis ritme. Ik voelde dat ik ernaast zou vallen en de bondscoach had begrip voor mijn beslissing."

De bondsbestuurders bonden in en daarmee was het probleem uit de lucht. Pocognoli sloot gewoon aan bij de Belgische selectie.

België

Onze zuiderburen hebben praktisch geen kans meer op kwalificatie voor het WK. België staat in Groep 5 op een teleurstellende vierde plaats, acht punten achter nummer twee Bosnië-Herzegovina.

Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft de ploeg nog slechts een minieme kans op kwalificatie.