ALTO DE AITANA - De Italiaanse wielrenner Damiano Cunego heeft zondag de achtste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen.

Het was de eerste bergrit van deze Vuelta met aankomst op de Alto de Aitana, op iets meer dan 1500 meter hoogte. De Nederlander Robert Gesink eindigde als derde.

De Australiër Cadel Evans, die de rit afsloot als vierde, is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. Hij neemt het 'amarillo' over van de Zwitser Fabian Cancellara, zaterdag winnaar van de individuele tijdrit in Valencia.

Lange ontsnapping

De rit kende een lange ontsnapping met onder anderen de Fransman David Moncoutié en de Nederlanders Pieter Weening en Johnny Hoogerland.

Moncoutié, als laatste overgebleven voorin, werd in de slotkilometer ingelopen door Cunego, die kort ervoor ook Hoogerland had achterhaald. Achter hem pikte Gesink enkele seconden op Evans, de Spanjaard Alejandro Valverde en de Italiaan Ivan Basso.

Valverde staat nu tweede in het algemeen klassement op 2 seconden van Evans, Gesink klom naar de vijfde plaats. Maandag rijdt het peloton van Alcoy naar Xorret del Cati.