NOORDWIJK - Het laatste kwalificatieduel van het Nederlands voetbalelftal woensdag in Schotland heeft geen overdreven groot belang. Na een indrukwekkende reeks plaatsingswedstrijden hoeft Oranje niets meer in Glasgow, maar mag het alles.

In feite heeft het duel weinig meer om het lijf dan de laatste twee oefenwedstrijden, tegen Engeland (2-2) en, afgelopen zaterdag in Enschede, Japan (3-0).

Het elftal van bondscoach Bert van Marwijk heeft al zeven opeenvolgende kwalificatiewedstrijden gewonnen en is zeker van de eindronde op het WK.

Zeldzaamheid

Oranje kan de reeks met een maximale score van acht overwinningen afsluiten, een zeldzaamheid.

In de kringen van de KNVB wordt daar belang aan gehecht. Het vergroot de kans dat Nederland straks bij de loting voor de WK in Zuid-Afrika groepshoofd is.

Beter

Na de povere vertoning zaterdag tegen Japan in de Veste zullen de spelers in Glasgow ongetwijfeld beter voor de dag willen komen. De motivatie is er.

Ze weten ook de kritische blik van de bondscoach op zich gericht. Hoewel de formatie in grote lijnen wel vaste vormen kent, is Van Marwijk zeker op zoek naar mogelijkheden om zijn elftal nog sterker te maken.

Toeval

Waarschijnlijk was het niet geheel toevallig dat John Heitinga en Stijn Schaars in Enschede ontbraken. De twee speelden eerder tegen Engeland wat ongelukkig.

Van Marwijk hield het erop dat hij Gregory van der Wiel en David Mendes da Silva ook wel eens aan het werk wilde zien. De diepere gedachte achter de ingreep, zo die er al was, gaf hij niet prijs.

Ongetwijfeld vat de selectie het op als een signaal. Er is wel sprake van interne concurrentie. Spelers zullen daarom waarschijnlijk ook in de komende oefensessies niet zo maar afzeggen. Ze weten dat een nonchalant optreden consequenties kan hebben.

Kwaliteit

Wedstrijden tegen Engeland en Japan leerden bovendien dat voor Oranje bepaald niet alles vanzelf gaat. In beide ontmoetingen kostte het Nederland moeite onder de druk van de tegenstander uit te komen.

Tegen de Britten had dat met de kwaliteit van de tegenstander te maken. Na het duel met de Aziaten sprak Van Marwijk van een collectief falen.

Aardige test

In Glasgow wordt het ongetwijfeld opnieuw een aardige test, vooral in defensief opzicht. De Schotten vechten voor hun laatste kans op kwalificatie en zijn waarschijnlijk slechts gebaat bij een overwinning.

Vrijwel zeker gaan ze aanzetten voor een stormloop. Als Oranje dat over zich heen laat komen kon het nog wel eens een lastig avondje worden.