ISTANBUL - De Nederlandse volleyballers hebben op het Europees kampioenschap in Turkije zaterdag nipt van grootmacht Rusland verloren.

Nederland verraste door van 2-0 achter terug te komen tot 2-2, maar redde het in de laatste set net niet: 3-2 (25-23 25-22 21-25 23-25 15-10).

Het was Oranje's eerste nederlaag. Door de zeges op Finland (3-2) en Estland (3-1) was Nederland vrijdag al zeker van de tweede groepsfase.

De verrassende comeback was vooral te danken aan de drie jonge invallers Niels Klapwijk, Jeroen Rauwerdink en Lars Lorsheijd. In een spannende laatste set waren de ervaren Russen net iets sterker.

Brutale voorsprong

 

Nederland zat in de eerste twee sets al dicht bij een stunt, maar in de derde set gebeurde het daadwerkelijk. Dat was grotendeels te danken aan topscorer Robert Horstink, die na wat mindere dagen als vanouds weer op dreef was.

Maar ook de jonge invallers Klapwijk, Rauwerdink en Lorsheijd hadden met hun frisse spel een groot aandeel in de setzege (25-21).

Blangé gaf in de vierde set wederom zijn vertrouwen aan het jonge drietal. Het betaalde zich uit in een brutale voorsprong van maar liefst vijf punten. Gaandeweg de set werd dat wat minder, maar ook deze ging naar Nederland met 25-23.

Herstel

In de vijfde set liep de spanning hoog op en was het de ervaring van de oudere wisselspelers aan Russische kant die de doorslag gaf. Met een geweldige klap sleepte Rusland op het eerste wedstrijdpunt de partij alsnog binnen (15-10).

Het Nederlands team heeft na drie wedstrijden op rij nu twee dagen om te herstellen. Dinsdag begint de tweede groepsfase, waarin drie nieuwe tegenstanders wachten uit groep D.

Uit deze poule is alleen Bulgarije al zeker van de tweede ronde. De verzamelde punten uit de eerste ronde gaan mee.