ENSCHEDE - Het Nederlands elftal heeft zaterdag een matig optreden tegen Japan met een ruime overwinning afgesloten. Oranje won in Enschede met 3-0.

Robin van Persie (69e minuut), Wesley Sneijder (73e minuut) en invaller Klaas-Jan Huntelaar beslisten het oefenduel in Enschede met prachtige doelpunten.

Vijf minuten na zijn treffer voor Oranje werd Sneijder na een overtreding van Keisuke Honda (VVV) per brancard van het veld gedragen.

Na afloop van de oefeninterland werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. ''Wesley voelde iets kraken in zijn enkel'', vertelde bondscoach Bert van Marwijk.

Onderzoek in het ziekenhuis leerde dat de middenvelder de banden van zijn rechterenkel heeft verrekt. De medische staf van het Nederlands elftal beslist uiterlijk maandagochtend of Sneijder woensdag tegen Schotland in de WK-kwalificatie kan voetballen.

Geklungel

In ongekend harde bewoordingen sprak Van Marwijk over het niveau van het Nederlands elftal in het duel van zaterdag. ''Het was de slechtste wedstrijd onder mijn leiding.''

Het was in de eerste helft geklungel, zo beaamde Van Marwijk desgevraagd. ''Dat gebeurt wel eens. Het zat in het hele team. Er was sprake van collectief falen."

"Alleen de keepers vond ik geconcentreerd. We hadden een tegenstander die ons onder druk durfde te zetten. Dat was weer eens wat anders. We hebben het er moeilijk mee gehad.'' Wel zag Van Marwijk na de hervatting herstel.

''We zijn er in elk geval in geslaagd een slechte wedstrijd te winnen. Dat moeten we ook kunnen, willen we straks op het WK ver komen. Na de hervatting hebben we ons in de wedstrijd gespeeld. Dat vond ik dan wel weer een verdienste. Uiteindelijk heeft dat nog tot drie mooie doelpunten geleid.''

Zonder McFadden

Schotland zal woensdag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland niet kunnen beschikken over James McFadden. De aanvaller van Birmingham City kreeg zaterdag een gele kaart in het thuisduel tegen Macedonië.

McFadden maakte één doelpunt tegen de Macedoniërs. Schotland won het duel uiteindelijk met 2-0.

Schotland eindigt bij een overwinning op Oranje, dat al zeker is van deelname aan het WK, als tweede in de groep. De acht beste nummers twee van de negen groepen plaatsen zich voor de play-offs.

Noorwegen

Noorwegen is zo goed als uitgeschakeld voor het WK. De Scandinaviërs verloren in de poule van Nederland punten tegen IJsland. In Reykjavik speelden de beide landen met 1-1 gelijk. Noorwegen heeft daardoor slechts een minieme kans om nog tweede te worden in de poule en zo een play-offplaats af te dwingen.

De Noren begonnen goed aan het duel toen Jon Arne Riise in de tiende minuut voor de voorsprong van de bezoekers zorgde. Eidur Gudjohnsen bracht de thuisploeg echter na een klein half uur weer op gelijke hoogte. IJsland is nu uitgespeeld en beëindigt Poule 9 als laatste.