LONDEN - Het formule-1 team van Renault heeft de Grote Prijs van Singapore in 2008 met opzet vervalst.

De teamleiding van de Franse renstal zou tweede rijder Nelson Piquet opdracht hebben gegeven met opzet te crashen, zodat kopman Fernando Alonso de race kon winnen.

Alonso haalde tijdens de race op 28 September 2008 veel voordeel uit de Safetycar-situatie, die was ontstaan na het ongeval van zijn teamgenoot.

De internationale autosportfederatie FIA heeft deze beschuldiging vrijdag officieel naar buiten gebracht.

Verantwoorden

Renault moet op 21 september voorkomen bij de mondiale motorsportraad van de FIA in Londen en zich verantwoorden, staat in een verklaring van de FIA.

De bond maakte afgelopen zondag direct na de Grote Prijs van België bekend dat het een onderzoek was begonnen naar de omstreden zege van Alonso.

Cruciaal moment

De beschuldiging van de FIA liegt er niet om. De teamleiding van Renault sommeerde destijds op een cruciaal moment van de race Nelson Piquet zijn bolide tegen de muur te parkeren.

Teamgenoot Alonso stond op dat moment bij te tanken in de pitstraat en profiteerde optimaal van de neutralisatiefase. Hij kon oprukken van de vijftiende naar de eerste plaats.

Gas

''Het team zei tegen me gas te geven. Dat probeerde ik, maar uiteindelijk raakte ik de achterkant van mijn auto kwijt'', was het commentaar van Piquet destijds na de race op 28 september in Singapore, de eerste Grand Prix die werd verreden onder kunstlicht.

De Braziliaan ontkent dat hij bewust zijn bolide in de prak reed. Hij is inmiddels wel ontslagen door Renault wegens tegenvallende presaties en vervangen door de Fransman Romain Grosjean.

Onder vuur

Renault lag onlangs ook al onder vuur bij de GP van Hongarije. De FIA wilde het team een wedstrijd uitsluiten omdat Fernando Alonso tijdens de race zomaar zijn rechtervoorwiel verloor.

Renault ging met succes in beroep tegen de schorsing en accepteerde een boete van 35.000 euro.

Klik hier voor de beelden