BREDA - Ajax verloor zondagmiddag bij NAC met 4-2, forse cijfers voor een club van stand. Coach Ronald Koeman meldde naderhand "verschrikkelijk boos" te zijn, maar ook enigszins opgelucht. "Normaal gesproken waren we hier met 8-1 afgestraft." Aan de andere kant moest Ton Lokhoff, de debuterend hoofdcoach van NAC, vreemde uitspraken doen. "We hebben vier doelpunten gemaakt tegen Ajax en nog moet ik zeggen dat we te weinig hebben gescoord. Dat had ik vooraf niet kunnen denken."

Dat had ook Koeman niet. In de periode dat hij technisch baas is in Amsterdam zag hij zijn elftal niet zo schutteren. "Ik heb het daarom ook niet zien aankomen." Hij verweet het vooral zijn verdedigers. "Achterin heerste bij ons de wanorde."

Slag winnen

In geen enkel opzicht leek Ajax op het elftal dat recentelijk nog de winnaar van de Champions League, AC Milan, in eigen omgeving aan het wankelen bracht. In defensief opzicht werden de duels verloren, aanvallend was het niks, op het middenveld heerste het agressievere NAC. "Juist daar moesten we de slag winnen", zei Lokhoff. "Dat is gebeurd."

Twee Bredase aanvallers hadden welhaast de dag van hun leven. Boukhari, nota bene gehuurd van Ajax, en Elmander, eigendom van Feyenoord. Boukhari, vooralsnog door Koeman te licht bevonden, maakte de openingstreffer. De Zweed Elmander zorgde voor nummer twee en drie. Beiden kregen de gelegenheid nog vaker raak te schieten, maar verzuimden dat.

Slechts door toeval

Vooral in de fase dat Koeman besloot een verdediger op te offeren voor een extra aanvaller kreeg de nummer vier van vorig jaar alle mogelijkheden. "Met drie man achterin gaven we inderdaad veel ruimte weg, maar dat deden we eerder met vier spelers ook. Daar lag het niet aan." De coach gaf toe dat er weinig veranderde. "Slechts door toeval kwamen we terug in de wedstrijd."

Babos maakte in het doel van NAC een van zijn zeldzame missers, waardoor een onschuldig schot van Sikora tot doelpunt werd gepromoveerd. Even later tikte Ibrahimovic er ook nog eentje in (3-2). Beide spelers waren gekomen als invaller. Koeman had de twee aanvankelijk in de basis willen zetten, maar daarvoor waren ze niet fit genoeg.

Onthutsend

Maar ook na de opvallende terugkeer van Ajax dreigde er voor NAC, dat sinds eind 1996 thuis niet meer won van de Amsterdammers, niet zo gek veel gevaar. Koeman zag dat zijn elftal "heel erg onder de maat" bleef. "De tweede helft was onthutsend. Een punt was niet verdiend geweest." De thuisclub bleef overeind en nam in de slotminuut definitief afstand. De doelpuntenmaker was Stefano Seedorf, het neefje van. Evenals Boukhari komt ook hij van Ajax.