ROTTERDAM - Nauwelijks gehinderd door een hopeloos falend Feyenoord rekende PSV zondagmiddag in De Kuip dankbaar af met de frustraties die het aan de schrijnende nederlaag tegen Monaco had overgehouden. Onduidelijk na de nog laag uitgevallen nederlaag (1-3) bleef wanneer de naar de middenmoot afgezakte Rotterdammers de heersende gevoelens van onmacht kwijtraken.

Na pas vijf wedstrijden is Feyenoord de aloude concurrenten voor de titel uit het oog verloren. Het verschil met de nieuwe koploper PSV bedraagt alweer zes punten. De Amsterdammers hebben na de nederlaag bij NAC altijd nog vijf punten meer dan Feyenoord. Erger nog voor de Rotterdammers is dat helemaal niets op snelle beterschap wijst.

Geld ontbreekt

De vooralsnog tegenvallende aanwinsten Peter van den Berg en Alfred Schreuder hebben niet de leeftijd voor een benodigde groeistuip. De huidige spelersgroep kan het vertrek van Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Bonaventure Kalou en Brett Emerton nooit compenseren en geld voor versterkingen ontbreekt.

Zoals het een hoofdtrainer van een topclub betaamt, voelde de na de nederlaag zwaar aangeslagen trainer Bert van Marwijk zich erg verantwoordelijk voor de nieuwe deceptie. Toch viel de oefenmeester weinig te verwijten. Of het moet zijn dat hij de afgelopen jaren niet meer zeggenschap heeft geëist in de transferpolitiek die Feyenoord onder leiding van Rob Baan voert. Met het huidige spelersmateriaal had waarschijnlijk geen trainer van het overigens helemaal niet goed spelende PSV gewonnen.

Dramatisch slecht

Mooi voorbeeld voor het falende aan- en verkoopbeleid was zondagmiddag de blessure van de overigens dramatisch slecht spelende Gerard de Nooijer, ruim een jaar geleden niet voor niets te slecht voor Heerenveen. Bij een gebrek aan linksbacks moest Van Marwijk de voor het middenveld aangetrokken Hossam Ghaly als vleugelverdediger brengen. De zoveelste beoogde nieuwe linksback Jean Dondé, de komende vier jaar goed voor ruim 1,5 miljoen euro, is namelijk nog te licht voor de hoofdmacht bevonden.

Grootste zorgenkindje bij Feyenoord blijft de verdediging. PSV speelde in De Kuip allesbehalve groots, maar had zeker zeven keer kunnen en moeten scoren. Aan iedere Eindhovense treffer ging een enorme defensieve blunder van Feyenoord vooraf. Bij het eerste doelpunt zagen drie verdedigers Mateja Kezman over het hoofd: 0-1.

Makkelijk wegdraaien

Na de gelijkmaker van Thomas Buffel in de 20e minuut mocht de Joegoslaaf in de 56e minuut zijn honderdste treffer in dienst van PSV bejubelen. De spits stond helemaal vrij bij een door Arjen Robben genomen vrije trap. Bij de derde treffer van de landskampioen mocht de toch statische Jan Vennegoor of Hesselink wel heel makkelijk wegdraaien bij Van den Berg: 1-3.

De bij slechte resultaten altijd rumoerige en kritische Rotterdamse aanhang slikte de nederlaag gelaten. Alsof ook de supporters beseften dat de huidige spelersgroep nauwelijks beter kan.