ISTANBUL - De Nederlandse volleyballers zijn het Europees kampioenschap in Istanbul goed begonnen.

In een knotsgekke openingswedstrijd won Oranje met 3-2 (25-21 22-25 28-30 25-15 18-16) van Finland.

Finland, de nummer vier van de vorige EK, had het in de vijfde set af kunnen maken; het kreeg maar liefst drie wedstrijdpunten.

Maar het team van Peter Blangé bleek over een enorme veerkracht te beschikken. Op het eerste wedstrijdpunt van Nederland sloeg Finland de bal uit en ging de wedstrijd, die maar liefst 2,5 uur, duurde alsnog naar Oranje.

Mentaal

Oranje liet eerder in de wedstrijd ook al zien mentaal sterk te zijn. Na een gewonnen openingsset met veel servicegeweld aan beide kanten, daalde het niveau van Nederland dramatisch.

Terwijl de Oranje-mannen grossierden in fouten, bleven de Finnen sterk serveren en trokken de stand in sets gelijk: 1-1.

Publiek

In de derde set kregen beide ploegen het publiek op het puntje van de stoel. Het was uiteindelijk Nederland dat mentaal een flinke tik kreeg. Na zelf twee setpunten verprutst te hebben, sloegen de Finnen op hun vierde setpunt toe (28-30) en kwamen met 2-1 voor.

De ploeg van Blangé zette zich daar echter knap overheen. Ze namen in de vierde set meteen een flinke voorsprong en lieten zich ook door een langdurige discussie over een opstellingsfout bij de Finnen niet van de wijs brengen. Het verschil was groot: 25-15.

Beslissende set

In de beslissende set kwamen de Finnen met 10-6 voor, maar opnieuw vochten de Nederlanders zich terug tot 11-11.

Daarna kreeg Finland de meeste kansen op de zege, maar geholpen door een uitgeslagen bal van een Fin trok Oranje uiteindelijk aan het langste eind.

Vrijdag staat de wedstrijd tegen Estland op het programma. Een dag later speelt Nederland tegen het sterke Rusland, de verliezend finalist van het vorige EK. De beste drie van de vier landen in groep B gaan door naar de tweede poulefase.