AMSTERDAM - Een Deense bloedspecialist zet vraagtekens bij de bloedwaarden van Lance Armstrong tijdens de afgelopen Tour de France.

Volgens Jakob Mørkebjerg is het opmerkelijk dat Armstrongs hematocrietwaarden stegen tijdens de Tour.

"We weten uit onderzoek dat tijdens zware arbeid die waarde afneemt. Dat zien we niet bij Lance Armstrong", zei hij tegen de Deense tv-zender DR.

Tijdens de Giro vertoonden Armstrongs bloedwaarden, die hij zelf op internet publiceerde, een normaal dalend patroon. In de Ronde van Frankrijk bleven ze echter nagenoeg gelijk.

Tussen 11 en 14 juli steeg het percentage bloedcellen bij de Texaan zelfs van 40,7 tot 43,1. "Dat zou kunnen duiden op een bloedtransfusie", stelt Mørkebjerg. Uitdroging en diarree zouden hetzelfde effect kunnen hebben.

Opvallend

Ook de hoeveelheid retikulocyten, onvolgroeide rode bloedlichaampjes, in het bloed van Armstrong is volgens Mørkebjerg opvallend. Normaal bestaat zo'n één procent van het bloed uit deze cellen.

Bij Armstrong was dat tijdens de Tour aanmerkelijk lager. "Die waarde zegt op zichzelf niet zo veel", stelt de Deense bloedspecialist. "Het kan wel een indicatie van epogebruik zijn."

Rode bloedcellen

Als er veel rode bloedcellen in het lichaam aanwezig zijn, is er weinig noodzaak om die hoeveelheid aan te vullen. Het percentage retikulocyten daalt daardoor.

"Waarden van een half procent, zoals bij Armstrong te zien waren, zijn erg laag. Het zou kunnen wijzen op epogebruik of een bloedtransfusie in de periode ervoor."

Tijdens de Giro schommelden Armstrongs waarden nog tussen de 1,3 en 0,7 procent.

Leek

"De waarden die Armstrong gepubliceerd heeft, zien er voor de leek goed uit. Alles is lager dan wat het mag zijn", weet Mørkebjerg.

"Met iets meer kennis van de materie zie je echter een patroon dat afwijkt van wat normaal is." Bloeddoping met verrijkt eigen bloed is niet op te sporen. De methode kan de zuurstofopname van het bloed verbeteren.

Armstrong kondigde eind vorig jaar zijn rentree in het wielerpeloton aan. Tijdens de Tour de France verbaasde hij vriend en vijand met een derde plaats. De Amerikaan heeft niet gereageerd op de uitlatingen van de Deense wetenschapper.