MELBOURNE/MALAGA - Australië en Spanje hebben zondag de finale bereikt van de strijd om de Daviscup. Australië versloeg Zwitserland op het rebound ace van Melbourne Park met 3-2. Spanje was in Malaga op gravel met dezelfde cijfers te sterk voor Argentinië. Eind november duelleren beide landen om de Cup op gras in Melbourne Park.

Australië droeg de overwinning op aan Lleyton Hewitt. De -jarige ijzervreter uit Adelaide bracht zijn vriendin Kim Clijsters en de 11.402 toeschouwers in vervoering. Hij knokte zich zondag tegen Roger Federer terug van de achterstand van 0-2 in sets, 5-7 2-6 7-6 7-5 6-1.

In de beslissende vijfde set bleek Federer vermoeid in zijn derde partij in drie dagen. De Zwitserse nummer drie van de wereld verloor tweemaal zijn service waarna Hewitt het duel eenvoudig uitsloeg. Voor een dolgeworden menigte droeg captain John Fitzgerald de tennisser van de baan.

Eerste verlies

"Dit voelt nog beter dan het winnen van de US Open (2001) of Wimbledon (2002)", sprak Hewitt in een eerste reactie. "Federer leek niet meer te stuiten in de tweede set. Ik moest heel diep gaan." Het was het eerste verlies van Federer in elf Daviscup-enkelpartijen. In de onderlinge confrontaties is Hewitt de Zwitser ruim de baas: acht tegen twee overwinningen.

Australië was zaterdag op een 2-1-voorsprong gekomen dank zij winst in het dubbel. Wayne Arthurs en Todd Woodbridge boekten, eveneens in vijf sets, een zege op playing captain Marc Rosset en Federer: 4-6 7-6 5-7 6-4 6-4. Vooral in de vijfde set vormde Rosset door zijn conditionele achterstand een blok aan het been van Federer.

Fysiek ongemak

Australië ontvangt Spanje in de finale (28-30 november). De Spanjaarden leken tegen het zwaar gehandicapte Argentinië gemakkelijk op weg naar de zege. Zonder de geblesseerde toppers Coria en Nalbandian vormde de Argentijnse ploeg op de eerste dag geen obstakel van betekenis. Vooral niet nadat Zabaleta tegen Moya in het tweede enkelspel een voorsprong van 2-0 in sets door fysiek ongemak verspeelde.

In het dubbel tekende het Argentijnse dubbel Arnold/Calleri voor de revival. In vier sets (6-3 1-6 6-3 6-2) halveerden ze tegen Corretja/Costa de achterstand. Calleri, 70e van de wereld, bezorgde de 12.000 Spaanse toeschouwers zondag hartkloppingen door Juan Carlos Ferrero, de winnaar van Roland Garros, in drie sets (6-4 7-5 -1) van het gravel te slaan.

Moya werd de redder van Spanje. Hij had in de slotpartij geen kind aan Gaudio. De Argentijn had de schrik van zijn afstraffing tegen Ferrero, waarin hij slechts vier games bijeensloeg (4-6 0-6 -6), nog in de benen. Tegen Moya verzamelde hij zeven games, 6-1 -4 6-2.