NEW YORK - Rafael Nadal is aan de US Open begonnen met een klinkende zege.

Nadals laatste optreden bij een grandslam dateerde van mei, tijdens de open Franse titelstrijd op Roland Garros.

Daar ging het in de vierde ronde mis. De Spanjaard, wiens beste resultaat in New York de halve finale is van vorig jaar, miste vervolgens door knieproblemen Wimbledon.

Dopingzaak

Tegenstander Gasquet raakte dit seizoen in een dopingzaak verwikkeld. De 23-jarige Fransman testte in maart bij de Miami Masters positief op cocaïne en kreeg in mei een schorsing van twee maanden opgelegd.

Gasquet verweerde zich met de verklaring dat hij sporen van het middel had meegekregen door het kussen van een vrouw in een nachtclub.

Vorige week maakte de Fransman, die steun kreeg van het Franse arbitragehof voor de sport bij zijn verweer, zijn rentree in New Haven. Daar kwam hij niet door de kwalificatie.

Fit

Nadal maakte woensdag een fitte indruk. Van problemen met de knieën was niets te merken. De Spanjaard, dit jaar winnaar van de Australian Open, sloeg 27 winners en slechts tien onnodige fouten.

''Ik voelde me goed. Op de belangrijke momenten liep mijn opslag voortreffelijk, mijn backhand was sterk. Dat zijn belangrijke punten in mijn spel'', analyseerde de Spanjaard later zijn partij.

Kiefer

In de tweede ronde stuit hij op de Duitser Nicolas Kiefer, de nummer 129 van de wereld. ''Als ik hier wil winnen dan zal ik echt top moeten zijn.'' Nadal mist op zijn erelijst van de grandslams alleen nog New York.

''Ik heb hier eigenlijk nooit echt goed gespeeld, maar ik heb het op Flushing Meadows altijd naar mijn zin.'' De Spanjaard droomt ervan alle grandslams achter zijn naam te hebben. ''Het zou mooi zijn als ik de US Open win. Ze zeggen dat de laatste van de vier erg speciaal is.''