BERLIJN - De vier steden die de organisatie willen van de Olympische Spelen van 2016 zijn verwikkeld in een nek-aan-nek-race.

Het evaluatierapport dat het IOC woensdag publiceerde maakt duidelijk dat er geen uitgesproken favoriet is.

Rio de Janeiro, Chicago, Madrid en Tokio maken ongeveer evenveel kans te worden uitverkoren, al lijkt Amerika als plaats van handeling een lichte voorkeur te genieten.

De beslissing valt op 2 oktober tijdens het congres in Kopenhagen.

Steden

De dertien man sterke evaluatiecommissie van het IOC heeft in de maanden april en mei alle steden bezocht, de plaatsen waar de olympische complexen moeten komen bekeken en de bidbooks vergeleken.

De conclusie, vastgelegd in een rapport van 98 pagina's, is dat alle kandidaten van buitengewoon hoog niveau zijn, al zijn er natuurlijk onderlinge verschillen.

Chicago

Afgaande op de kanttekeningen die zijn gemaakt, kan ook worden geconcludeerd dat Chicago en Rio de Janeiro licht favoriet zijn.

Tokio mist de grootschalige steun van de bevolking - slechts 55,5 procent in de peiling - en moet nog accommodaties bouwen die er volgens de plannen al zouden staan.

Wel is er in Japan al een budget beschikbaar van 3,7 miljard dollar en is het openbaar vervoer goed geregeld.

Madrid

Madrid ontbeert de strakke afbakening van taken en verantwoordelijkheden en doet ook wat luchtig over de financiering en de investeringen die nog nodig zijn.

De Spaanse kandidaat, die de Spelen van 2012 naar Londen zag gaan, kan echter wel rekenen op grote lokale support. Liefst 84,9 procent van de inwoners juicht de kandidatuur toe. Bovendien zijn al 23 van de 33 olympische 'venues' klaar.

Rio

Rio de Janeiro zou heel goed de eerste Zuid-Amerikaanse stad kunnen zijn die de Zomerspelen krijgt.

De IOC-commissie was zeer tevreden over de olympische plannen van de metropool, de organisatie en de voorbereiding.

Vraagtekens zijn gezet bij hotelaccommodatie, transport en veiligheid. Het WK voetbal van 2014 kan bijdragen aan de verbetering.

Compact

Chicago maakte indruk met zijn compacte opzet. De meeste sportcomplexen liggen in een straal van 8 kilometer rond de binnenstad, het olympisch dorp verrijst zeer centraal aan het meer.

Ondanks de korte afstanden kan het vervoer, zeker in de spits, voor problemen zorgen. De plaatselijke organisatiecomité kan wel enige uitbreiding gebruiken voor het geval er mensen afhaken.

Ook moet er nog ruim 1,8 miljard dollar worden gevonden.