BRUSSEL - Anderlechtspeler Marcin Wasilewski kan waarschijnlijk vroeger dan verwacht de trainingen hervatten na zijn dubbele open beenbreuk. Dat heeft de arts van het Poolse nationale team woensdag gezegd. 

De arts, die contact had met de teamarts van Anderlecht, zegt op de Poolse website sport.pl dat de speler vermoedelijk al in maart op het oefenveld zal staan.

Wasilewski raakte afgelopen weekeinde zwaar geblesseerd door een onbesuisde overtreding van Standardspeler Axel Witsel. De dader werd door de tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond tot 23 november geschorst en mist daardoor tien competitiewedstrijden en een bekerduel.

Aanvankelijk werd gevreesd dat Wasilewski een jaar zou zijn uitgeschakeld. Na een eerste operatie klonken er echter al positievere signalen uit het Maria Middelares-ziekenhuis van Deurne, België.

Bezinning

Wasilewski heeft woensdag voor het eerst op het incident gereageerd. "Wat gebeurde stemt tot nadenken en vooral tot bezinning", zegt de Poolse verdediger op de website van Anderlecht. "Door iedereen in de voetbalwereld, of het nu om spelers, bestuurders, scheidsrechters of supporters gaat."

Ook Standard Luik is met een statement naar buiten gekomen. De club wil dat de ophef rondom Witsel zo snel mogelijk stopt. "Ik ben geschokt door de commentaren in de kranten. En dat terwijl de overtreding werd gemaakt terwijl de speler de bedoeling had de bal te spelen", zegt algemeen directeur Pierre François.

De schorsing van Witsel kan bij de directeur op weinig begrip rekenen. "Het was geen bewuste overtreding, al heeft de tuchtcommissie daar anders over geoordeeld", vertelde hij op een speciaal belegde persconferentie. "We kunnen ons afvragen of de beslissing niet op voorhand vastlag."

In beroep

De landskampioen is dan ook in beroep gegaan tegen de schorsing van Witsel, vorig seizoen nog uitgeroepen tot beste speler in de Belgische competitie.

De hoofdsponsor van Standard, Base, wil juist dat Standard Witsel nog een extra straf oplegt. Het bedrijf ziet graag dat de negenvoudig international een taakstraf krijgt van de club.

"Base moet de wetten van het voetbal respecteren", bijt François van zich af. "Een bestuurder bestuurt, een trainer geeft trainingen, een speler speelt en een sponsor sponsort. Standard is een grote familie en we staan achter Witsel."