NEW YORK - Arantxa Rus is dinsdag in de eerste ronde van het US Open uitgeschakeld. De hoogst gerangschikte Nederlandse tennisster was kansloos tegen de Italiaanse Sara Errani, een speelster uit de top vijftig.

In de eerste set slaagde Rus, de nummer 112 van de wereldranglijst, er niet in een game te pakken, in de tweede bood ze meer tegenstand: 0-6 3-6.

De 18-jarige Rus debuteerde op baan 14 van Flushing Meadows. Het werd geen succes. De linkshandige Westlandse sloeg weliswaar vijf aces - haar opponente geen een - maar liet ook zeven dubbele fouten noteren.

Ook produceerde ze veel meer afzwaaiers dan de vier jaar oudere Errani, die al sinds 2002 deel uit maakt van het profcircuit.

Tweede verlies

Het was de tweede nederlaag voor Rus tegen Errani in enkele maanden. In juli ging de Nederlandse in Portoroz ook hard onderuit tegen de Italiaanse: 1-6 0-6.

Het begin dinsdag was ook weinig bemoedigend. ''Door de aanvangsspanning serveerde Arantxa een stuk minder. Dat werd afgestraft'', aldus Eddy Bank, die haar voorlopig als vaste coach begeleidt.

In de tweede set voelde Rus zich wat meer op haar gemak. Het duel werd een echt duel, waarbij ze bij 3-4 wel kansen kreeg op 4-4.

Aanpakken

''De afspraak was Errani aan te pakken op haar tweede opslag. Dat durfde ze toch nog niet echt, bang om afgestraft te worden. Deze vrouwen uit de top honderd vertellen eigenlijk wat er moet gebeuren wil je ze verslaan. Dat heeft Arantxa nu ervaren'', aldus Bank.

Rus, teleurgesteld over het verloop van de eerste set, kreeg de 4-4 niet van haar racket en verloor de partij met 6-3.

''Ze heeft er in elk geval in de tweede set nog een wedstrijd van kunnen maken. Ik heb er ook gezegd dat ze dichter bij dat niveau van Errani zit dan de uitslag doet vermoeden. De slagenwisselingen waren in de tweede set ook een stuk taaier. Ze durfde te wachten op de momenten om toe te slaan. Het ging toen een stuk beter'', analyseerde Bank de snelle partij.

Dubbelspel

Rus blijft nog enkele dagen in New York. Ze hoopt via een omweg alsnog toegelaten te worden in het hoofdtoernooi van het dubbelspel, waarin ze met de Belgische Kirsten Flipkens nog niet is toegelaten.

''Wellicht verandert dat woensdag nog'', hoopte Bank. Daarna komt de Nederlandse naar huis om in Alphen aan den Rijn aan te treden.